Lupinova Venera sletjela u Varaždin

Stekavši međunarodnu slavu umjetničkom fotografijom, varaždinski umjetnik Ivan Lepen, poznatiji kao Lupino, posljednjih je godina sve priznatiji kao autor - skulptura. Jednu od njih, nazvanu "Leteća Venera", darovao je svojem rodnom gradu.

U ulici autorova djetinjstva zasjala je skulptura od metalnih ploča visine tri metra i  frekventnom je djelu grada podarila novu vizuru. Njena sestra je bila izložena već ovog ljeta u Beču - i to sa Chagallom, Picassom, Miroom… Bilo je puno tih velikih umjetnika i mjesec dana ona je bila u tom društvu. I onda sam napravio drugu verziju, malo veću, sličnu - ovdje u Varaždinuotkriva autor skulpture Lupino.

"Leteća Venera" rezultat je "lupinizma", kako autor naziva poriv koji ga navodi na stvaralaštvo. U fokusu je ljudsko tijelo. Fotografija nije bila dovoljna za mene pa sam dobio potrebu da se izrazim u drugim vrstama umjetnosti. Prvo sam počeo raditi umjetnički namještaj, a iz toga su proizašle skulpture, kaže Lupino koji je svoje je skulpture izlagao i na ulicama New Yorka.

Na inauguraciji "Leteće Venere" bio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok: Bilo je logično da Lupino pokloni gradu Varaždinu ovu skulpturu i da ona bude upravo ovdje u Blažekovoj ulici gdje je odrastao. Dakle, to je samo poticaj i drugim umjetnicima da gradu predlože taj javni mobilijar, odnosno, svoje skulpture. Naravno, njihova ideja i kreacija su besplatni, a grad će se pobrinuti za izljev, odnosno, odlijevanje takvih umjetničkih artefakata.

Umjetnici tako dobivaju mogućnost, da bez javnog natječaja, predstave svoje radova na otvorenom te ožive  urbani prostor.