Preporuke starijim osobama uoči zahladnjenja

Uoči zahladnjenja koje se najavljuje idućih dana, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar objavio je preporuke za starije osobe, kojima se savjetuje da izbjegavaju izlaganje hladnoći, osobito oboljeli od srčanih, respiratornih, endokrinih bolesti i demencija.   

Zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja, te nedostatne fizičke aktivnosti, starije osobe pripadaju rizičnoj skupini osobito osjetljivoj na hladnoću.

Starijima se preporučuje slojevito odjevanje, zaštita glave i ruku od hladnoće, izbjegavanje težeg fizičkog rada na otvorenom i hodanja po zaleđenoj površini. Savjetuje im se i da uzimaju dovoljno tekućine u obliku toplih čajeva ili juha, te izbjegavaju alkoholna pića i više od dvije šalice kave dnevno.

Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa se preporuča da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 stupnjeva Celzijusa).

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kože, treba kontaktirati liječnika obiteljske medicine.

Rodbini i skrbnicima savjetuje se da u vrijeme hladnih mjeseci učestalo kontaktiraju stariju osobu, navodi se u priopćenju Zavoda. Starija osoba kod sebe treba uvijek imati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može obratiti.