Božićni koncert Zbora HRT-a: I svijet Ga ne upozna

Prošao je svijetom, došao svojima  i tuđima, pa ako i ima dvojbe oko recepcije Njegova nauka, čak i među onima koji se smatraju Njegovima, o neizbrisivom tragu i nadahnuću otajstvom Utjelovljenja u glazbi nema.

Nije ni čudo, jer sama umjetnost uvijek iznova svjedoči nevjerojatnu činjenicu da su naše smrtne ljušture kadre na tren otvoriti nebeske dveri i utjeloviti sada i ovdje ono što se tek ima zbiti. Poniznost pastoralnih prizora, sićušnost Djetešca u nama i za nas, ogleda se uvijek s posebnom blagošću i ljepotom, pogotovo iz ruku slavnih kapelnika bazilike sv. Marka u Veneciji, Giovannija Gabrielija i Claudija Monteverdija, kao i nevjerojatnog obilja hrvatske pučke tradicije, koja za ovaj koncert zadobiva jedno novo ruho. 

Pozivnica je to za koncert koji će se održati u utorak, 12. prosinca u 20 sati u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kojim Hrvatska televizija najavljuje Božićni koncert: I svijet Ga ne upozna.
 
Blagdansku čaroliju zagrebačkih trgova uljepšat će glasovi Zbora Hrvatske radiotelevizije uz pomno odabrane instrumentaliste (Vanja Lisjak, trombon, Urban Turjak, trombon, Domen Gantar, trombon, Nikola Fabijanić, saksofon, Tomislav Žužak, saksofon, Izidor Erazem Grafenauer, teorba, Sven Buić, kontrabas, Pavao Mašić, orgulje, Marko Mihajlović, udaraljke) pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. U palači HAZU-a u njihovoj izvedbi odjeknut će renesansna polifonija Claudija Monteverdija i Giovannija Gabrielija i pučke nabožne pjesme iz sjeverne Hrvatske u obradi Tomislava Fačinija.
 
Ovim božićnim programom Zbor HRT-a i maestro Fačini predstavit će se zagrebačkoj publici u subotu, 9. prosinca u 19 sati u crkvi Bezgrješnog Srca Marijinog na Jordanovcu, zatim u srijedu 13. prosinca u 19.30
u crkvi Presvetog Trojstva publici u Slavonskom Brodu te u petak, 15. prosinca u 19 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, što je ujedno i tradicionalni božićni koncert Zbora HRT-a za Hrvatsku televiziju.

Koncert za kraj godine Zbor HRT-a priređuje devetu godinu zaredom tražeći skrivene arhitektonske dragulje kontinentalne Hrvatske u kojima svake godine izvodi pomno slagan božićni program. Ove godine izbor je pao na jednu do tri najstarije zagrebačke crkve, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama. Remetska crkva postoji već od 13. stoljeća kada su na tom mjestu svetište sagradili pustinjaci. Svetište su preuzeli Pavlini, a zadnjih 50 godina o svetištu vode brigu Karmelićani koji su idejom bili oduševljeni. Ulaz na ovaj koncert je slobodan.

Snimku božićnog koncerta u zagrebačkim Remetama moći će pogledati i svi gledatelji HTV-a na sam Božić u 13 sati na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT- HTV1).

Više o ovogodišnjem božićnom koncertu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica Odjela Glazba HRT-a: