Universitas Cantat, zborovi Sveučilišta u Zagrebu pjevaju božićne pjesme

U sklopu 2. Festivala adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu, koji se održava od 1. do 21. prosinca, danas u 19 sati u Francuskom paviljonu Studentskog centra na rasporedu je koncert 'Universitas cantat'. 

Koncerti Festivala se održavaju na lokacijama poput Glazbenog paviljona na Zrinjevcu, ispred Hrvatskog narodnog kazališta, lapidarija Arheološkog muzeja, u prostorima Muzeja za umjetnost i obrt, u Muzeju Mimara, palači Dverce, crkvi sv. Katarine, crkvi sv. Franje Ksaverskog i sl.

Festival je pokrenut s ciljem da Zagreb postane okupljalište domaćih i stranih ljubitelja glazbe, poput Beča i Praga, i da se na njegovim ulicama i u dvoranama pjevaju adventske i božićne pjesme na svim jezicima svijeta. U sklopu festivala organizirana je humanitarna akcija 'Djeca za djecu', a prikupljena sredstva bit će namijenjena djeci oboljeloj od malignih bolesti.


Na večerašnjem koncertu nastupaju Klapa Sorelo, Akademski zbor Filozofskog fakulteta 'Concordia discors', Ženski vokalni sastav Rezonanca i Akademski zbor Vladimir Prelog.

Tako će se s programom Universitas Cantat u sklopu Festivala predstaviti zborovi Sveučilišta u Zagrebu. Uz napjeve iz hrvatska adventske i božićne pjesmarice imat ćemo priliku čuti i one drugih kulture, poput daleke Afrike, Zulu plemena u izvedbi Akademskog zbora Vladimir Prelog. Naime, njihova voditeljica Iva Juras se nedavno vratila iz Afrike te nadahnuta afričkom kulturom odlučila je u program uvrstiti i nešto od njihovih pjesama.

Festival i večerašnji koncert u emisiji su najavili Ivana Lušić, predsjednica Udruge za kulture Musica Nota i Roko Radovan, voditelj klape Sorelo koja je izvela narodnu pjesmu u njegovoj obradi: Oj, detešce moje drago: