Glazbena radionica Sorgo povezuje baštinu i suvremeno stvaralaštvo

Pokrenuta kako bi oživila zaboravljenu glazbu iz arhiva, radionica Sorgo već 16 godina promiče glazbenu baštinu Dubrovnika - od praizvedbi skladbi mladih autora do predstavljanja notnih izdanja.

U intimnoj atmosferi salona ljetnikovca Gundulić predstavljeno je novo izdanje Glazbene radionice Sorgo. Notna izdanja  komornih djela dubrovačkog skladatelja Antuna Sorkočevića, pronađena u arhivu samostana Male Braće, prepisao je i uredio Aljoša LečićJako je malo komornih djela iz toga razdoblja, a Sorkočević je jedan od rijetkih autora iz 18. stoljeća koji ih je pisao. Bio vrlo plodan skladatelj. Mi smo predstavili dva njegova klavirska trija,  kaže Marija Grazio iz Glazbene radionice Sorgo.

Sorkočevićeva djela sada su dostupna za izvođenje, što je vrlo važno jer glazba je živa koliko se izvodi. Koncert u Dubrovniku vratio je publiku u vrijeme kad su Sorkočevićeve skladbe nastale zahvaljujući potomku obitelji u čijem je vlasništvu ljetnikovac Gundulić – Marku Sjekavici: Drago mi je da je ovaj koncert i prvo javno događanje prostora za društvenu refleksiju Figol koji otvaramo u ljetnikovcu Gundulić.

Početak je to novog života ladanjskog zdanja iz 1527. koje je ostavilo traga u kulturnom i društvenom života grada.