Što znate o aikidu?

Mnogima je teško razlikovati borilačke vještine, pogotovo one koje nam dolaze s istoka. Jedna od njih je i aikido iz Japana. U Sesvetama je održan i prvi seminar aikida i to sa svjetski poznatim majstorom.  Bila je tamo i ekipa Dobrog jutra te provjerila je li aikido sport ili vještina.


Oboriti protivnika ili ga prebaciti preko leđa izgleda teško i bolno. No, samo tako izgleda jer je aikido, vještina sve popularnija i u Hrvatskoj, način opuštanja i stil života koji mnogi miješaju sa sportom. Aikido nije sport. On dolazi iz Japana. To je japanska borilačka vještina koju je osmislio Morihei Ueshiba. Aikido je razvijanje vlastitog duha, zdravlja i nenasilja kao najviših životnih prioriteta i mogućnosti. Tako vi rastete. Znači, tu nema natjecanja, nema pobjednika, nema izgubljenog, nema tko je bolji, nego vi se razvijate u skladu sa svojim mogućnostima,  objašnjava Vedran Rakinić. Aikido znači ai - ljubav, harmonija, ki - energija i do - put, način života. Kokoro srce i kino nagare protok energije kija koja se nalazi u svima nama,  dodaje Petra Zenić.

Kako je interes za ovu vještinu svakim danom sve veći, u Sesvetama je organiziran i seminar na kojemu je bilo 60-ak polaznika iz cijele Europe. Vedran Rakinić uspio je iz Japana dovesti ponajboljeg aikido majstora Ryujija Shirakawu Shihana. A iskren i jednostavan je i ovaj svjetski poznati majstor. Aikido nije sport kojim se bavite radi natjecanja. U aikidu je važno partnera poštovati i prihvaćati. To je najvažnije. To ne znači da je borbi kraj ako zadate udarac,  nego ako udarac primite da se onda suočite s porazom ili predajom,  naglašava Ryuji.

Za zavidnu aikido razinu poput njegove potrebne su godine vježbanja, a svaki viši stupanj moguće je dobiti samo od mentora. On je za mentora i učitelja imao svoga oca. Podučavao me je moj otac. Zato, kad bi moj redovan trening završio, on bi me nastavio podučavati i kod kuće. Zato mi je vjerojatno bilo lako dobro naučiti aikido. Ako mi nešto nije bilo jasno, on bi mi to odmah objasnio iskreno i jednostavno. Otac bi mi iskreno i jednostavno objasnio kad bih naišao na neki problem.

Danas on na isti način podučava druge. Polaznici seminara isprobali su i druge sportove i borilačke vještine. Počeo sam s karateom, boksom, kung fuom, a sada već 18 godina vježbam aikido i poučavam i kung fu i aikido tako da sam dobro upoznat sa svim navedenim vještinama,  kaže Spyros Vasilatos iz Grčke. Za mene aikido je i način da se opustim , nakon jednog napornog dana, stresnog dođem na jedno mjesto gdje se i meditira i druži i ustvari doživi jedan ugodan osjećaj,  ističe Petra.

Upravo je to ono što je danas svima potrebno, duh i pozitivna energija, kažu organizatori, u nadi da će aikido vježbati još više mladih ljudi.