Broj lovaca sve manji, lovišta sve zapuštenija

U Hrvatskoj djeluje više od tisuću lovačkih udruga, procjenjuje se da imamo registrirano oko 60 tisuća lovaca. Osim domaćih posjeti nas i desetak tisuća stranih turista. No to je skroman broj jer prije rata njih deset puta više dolazilo je iz Italije i Njemačke - osobito na sjever Hrvatske.

Dok u Europi interes raste, kod nas se iz godine u godinu - broj lovaca smanjuje, a lovišta su sve zapuštenija. U Međimurju se nadaju da će lovačka društva preuzeti inicijativu i privući zapadne kolege, no još je sve - tek na pokušajima.

Inače, tradicija lova u Međimurju datira od davnih dana. Sveti Martin na Muri s bogatim fondom divljači uvijek je bio dobro posjećen, dolazili su domaći i strani lovci. No tako je bilo do devedesetih.

Šezdesetih i sedamdesetih godina lovački turizam je bio jedan od glavnih okosnica turističkog razvoja ovoga kraja i mnogi lovci iz Italije, Njemačke su došli ovdje pa ne vidim razloga da se to opet ne ostvari, smatra Dražen Crnčec.

Trudi se zato lovačka udruga u Svetom Martinu koja ima tridesetak članova. Dobro se sjećaju dana kad su mladi rado postajali lovci, a turista je bilo napretek. Danas ih možemo nabrojati na prste. Manjak lovaca znači - problem s divljači.

Problemi lovačkih društava su u cjelini, to govori da sitna divljač - posebice zec i jarebica odlaze i nestaju, a visoka divljač dolazi, ali povećava se i broj lisica i vrana što je problem u Hrvatskoj, upozorava Drago Bohnec, predsjednik lovačkog društva Trčka.

No domaći lovci ne odustaju - paze na lovišta, brinu se o prirodnoj ravnoteži. I sa sjetom se prisjećaju prošlih dana.

Sjever Hrvatske ponovno želi postati atraktivno mjesto lovnoga turizma. To uspijeva Zelendvoru - sve je više Talijana, Nijemaca, Švicaraca. A da su lovci izdašni turisti, dokazuje i podatak da troše triput više od "običnih" turista.

Pretežno su to strani lovci u individualnom lovu. Domaći su lovci bazirani na nekim grupnim organiziranim većim lovovima koji traju po jedan dan, dok su stranci u višednevnim aranžmanima.

Privlači turiste nikad bogatiji fond divljači, a i manifestacije poput Svetog Huberta u Ludbregu ili jedinstvenog Sajma lova i ribolova u Varaždinu.

Unatoč problemima - potencijala itekako ima. Jer ono što je najvrednije su lovišta - njih više od tisuću na pet milijuna hektara.