Glumci ZKM-a oduševili izraelsku publiku

Ispraćeni ovacijama uz fantastične reakcije publike i kritike, Zagrebačko kazalište mladih vratilo se sa svog povijesnog gostovanja pred izraelskom publikom u Tel Avivu. I to s predstavom "Velika  bilježnica" koja je, u režiji Edvina Liverića, pozvana na Festival originalne drame u svjetski poznatom Kazalištu Kameri.

S gotovo pola milijuna stanovnika, Tel Aviv je drugi po veličini grad u Izraelu. Važno je kulturno središte države pa ZKM s pravom može ovo gostovanje upisati kao povijesno jer prvi je to put u 70 godina da ga poziva jedno izraelsko kazalište.

Kameri teatar jedno je od najznačajnijih izraelskih kazališta. 70 godina je star , a od 2003. je smješten u Centru za izvedbene umjetnosti koji ima čak pet dvorana, a godišnje ga posjeti više od milijun gledatelja.

"Velika bilježnica" itekako je poznata izraelskoj publici. Surovu i mračnu, ratom obojenu priču Agote Krištof, nedavno su gledali na svojim kazališnim daskama pa je i gostovanje ZKM-a pobudilo veliko zanimanje.

Brojčano malen, ali jak glumački ansambl predvode Vedran Živolić i Petar Leventić, u ulozi blizanaca koji u ratnom vihoru moraju odrasti preko noći. Traumatična iskustava koja doživljavaju ne poznaju ni mjesto ni vrijeme, samo zlo koje je svuda oko nas.

Univerzalna tema o nasilju, ratovima i traumama simbolično je baš ovih dana došla pred izraelsku publiku. Zagrebačko kazalište mladih u dvije se večeri uvjerilo da i na ovom kraju svijeta ima svoju publiku.