Ostlundovu "Kvadratu" europski Oscar

Osvajač "Zlatne palme" i švedski predstavnik za Oscara, "Kvadrat" (The Square) Rubena Ostlunda proglašen je najboljim europskim filmom na 30. dodjeli nagrada Europske filmske akademije (EFA) održane sinoć u Berlinu.

Satirična drama smještena u umjetnički svijet osvojila je i tzv. europskog Oscara za najbolju komediju, režiju i scenarij (Ostlund), glumca (Claes Bang) i scenografiju. Jako sam sretan, hvala vam. Ne znam jesmo li zaslužili ovoliko puno nagrada, kazao je Ostlund. Alexandra Borbély je proglašena najboljom glumicom, za film "Ttijelo i duša", dok je " Lady Macbeth " Williama Oldroyda proglašen Europskim otkrićem.

"Bez ljubavi" (Loveless) Andreja Zvjaginceva osvojio je nagradu za fotografiju (Mihail Kričman) i glazbu (Jevgenij & Saša Galperin) a "120 otkucaja u minuti" Robina Campilla za montažu. "S ljubavlju, Vincent" (Loving Vincent) je najbolji animirani a "Pričest" (Komunia) Anne Zamjecke najbolji dokumentarni film. Nagrada publike dodijeljena je filmu " Stefan Zweig". Najboljim eropskoim koproducentom proglašen je Čedomir Kolar.Ruski reaitelj Alexander Nikolayevich Sokurov dobitnik je nagrade za životno djelo. On je hrabar i govori istinu. Nikada nije dozvolio da ga politički sistem ušutka. Uzima velike, velike teme i voli duge, duge kadrove, rekla je Anjes Vajda o Sokurovu. Ne volim rat, kada su ljudi u zatvoru, kada nema slobode. Vrlo je dobro što je toliko mnogo europskih filmskih autora prisutno ovde, ali želio bih da se prisjetimo drage osobe koja više nije s nama, Andrzeja Wajde, rekao je, između ostalog, Sokurov.

 Više od 3000 članova EFA-e glasovalo je ta za pobjednike koji su objavljeni na svečanosti u Berlinu.