Nagrade za kraj uspješnog Sajma knjiga u Istri

Ovogodišnji, 23. Saj(n)am knjiga u Istri obilježilo je 150 autora, 100 tisuća izloženih naslova, 250 izdavačkih kuća. Posljednjeg dana dodijeljene su i nagrade.

Pulska dermatologinja dr Mirjana Žmak čitateljica je godine, i dobitnica nagrade dr. Ivo Borovečki. Nagrada je utemeljena prije pet godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma, za kojega se zna da voli čitati i da je cjeloživotno vezan uz knjigu. Ovu nagradu Sa(n)jam dodjeljuje jednom godišnje, no čitateljem se ne postaje u jednoj godini.

Prva knjiga po izboru sajamske publike je "Čudno je mojoj glavi" Orhana Pamuka nakladnika Vuković & Runjić. U ime nobelovca, čitateljsku nagradu za knjigu godine Libar za vajk preuzeo je njegov prevoditelj Ivan Ivanović. Na drugom mjestu je knjiga Svjetska povijest stripa: od 1968. do danas Dana Mazura i Alexandera Dannera u izdanju naklade Sandorf, a treće mjesto pripalo je knjizi Hrvatska od stoljeća 7. do danas Dinka Šokčevića koju je izdala nakladnička kuća Durieux.Na ovogodišnjem je sajmu zabilježeno 50 000 posjetitelja. Direktorica Magdalena Vodopija pamtit će ga po kvalitetnim autorima, od kojih su mnogi govorili o ljubavi prema drugom, i drugačijem.

Već se zna da će glavna tema idućeg, 24. pulskog sajma biti - sloboda.