Ovotjedni program Kinoteke u znaku "Ratova zvijezda" i Caprinih klasika

U Kinoteku ovoga tjedna stižu nova trilogija epske znanstveno-fantastične pustolovine "Ratovi zvijezda” i neka od najpoznatijih filmskih ostvarenja Franka Capre koja svakako morate pogledati.

Sutra, 13. prosinca gledamo "Rough One: Priča iz Ratova zvijezda" (2016.), prvi film serijala "Ratovi zvijezda" sa samostalnom pričom. U eri sukoba, skupina neočekivanih junaka udružuje se u misiji na kojoj moraju ukrasti nacrte za Zvijezdu smrti, najmoćnije razaračko oružje Carstva. Ključni događaj u kronologiji "Ratova zvijezda" okuplja obične ljude koji odlučuju činiti izuzetne stvari, a pritom postaju dio nečega većeg od njih samih.Četvrtak donosi mini-maraton "Ratova zvijezda". U 17:30 sati na repertoaru je prvi dio nove trilo-gije: "Ratovi zvijezda: Sila se budi" (2015.).Radnjom smješten trideset godina nakon događaja iz filma "Povratak Jedija", film "Sila se budi" prati Rey, Finna i Poea Damerona u njihovoj potrazi za Lukeom Skywalkerom i bitci uz Pokret otpora kojeg predvode veterani starog Pobunjeničkog save-za protiv Kylo Rena i Prvog reda, nasljednika Galaktičkog carstva. "Sila se budi" prvi je film kojeg nije producirao originalni kreator sage "Ratovi zvijezda” George Lucas.U 20 sati slijedi "Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi" (2017.). Nakon što je u "Ratovima zvijezda: Sila se budi" kročila u širi svijet, Rey u novom poglavlju sage nastavlja svoje epsko putovanje u društvu Finna, Poea i Lukea Skywalkera.

Ovotjedni repertoar Kinoteke ugostit će i filmove Franka Capre, američkog redatelja talijanskog podrijetla koji je režirao neke od najpoznatijih holivudskih klasika i najutjecajnijih američkih filmova 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, među kojima se posebno ističu "Divan život" i "Gospodin Smith ide u Washington".

Prvi film iz opusa slavnog Franka Capre "Čudotvorka" iz 1931. u kojem glume Barbara Stanwyck, David Manners i Sam Hardy gledamo u utorak 12. prosinca. Opus se nastavlja u petak i subotu s najpoznatijim Caprinim naslovima "Dogodilo se jedne noći" (1934.) i "Gospodin Smith ide u Wash-ington" (1939.). 


 
Romantična komedija koja je stekla status klasika, s Clarkom Gableom i Claudette Colbert u glavnim ulogama, "Dogodilo se jedne noći" prikazuje se u petak, 15. prosinca. Film je postigao veliki uspjeh u svijetu i osvojio pet Oscara u najvažnijim kategorijama. Po mnogim kritičarima, to je jedan od najboljih filmova u povijesti kinematografije koji je postavio nove standarde za podžanr komedije "screwball". Radnja se odvija oko putovanja razmažene bogatašice i novinara koji se isprva svađaju, no na kraju zaljube.


 
 "Gospodin Smith ide u Washington" mnogi smatraju najboljim filmom Franka Capre, a na pro-gramu Kinoteke je u subotu, 16. prosinca. Pomalo naivan čovjek (James Stewart) dobiva mjesto u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, gdje se uskoro susreće s korupcijom i političkim igrama. Film nosi jaku poruku o temeljima demokracije, a bio je nominiran za čak 11 Ocara, osvojivši onaj za najbolju originalnu priču.

Opus Franka Capre nastavlja se i sljedeći tjedan s naslovima "Gospodin Deeds ide u grad", "Dogodilo se jedne noći" i  "Divan život".I ovaj tjedan u petak u 11 sati bit će održana posebna projekcija za umirovljenike u suradnji s Restartom i DokuKinom, a prikazat će se sjajan dokumentarac recentne produkcije "Ljubavnici i despot" o otmici južnokorejskog glumačko-redateljskog para u svrhu kulturnog razvoja Sjeverne Koreje. Godine 1986. popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok, ulaze u veleposlanstvo SAD-a u Beču u potrazi za azilom. Tu počinje nevjerojatna istinita priča o njihovom osmogodišnjem zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su pod budnim okom dikta-tora i velikog filmofila Kim Jong-ila bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije.

Subotnja matineja donosi animirani film iz Disneyjevog studija "Snjeguljica i sedam patuljaka” iz 1937. godine.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati osim "Ratovi zvijezda: Sila se budi" koji počinje u 17:30 sati te subotnje matineje i projekcije za umirovljenike koje su na rasporedu od 11 sati.
Najpoznatija svemirska saga konačno se nastavlja