Urugvajski roštilj od 16 tona mesa ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Urugvajski grad Minas je organizirao roštiljadu od 16 tona mesa te postavio novi svjetski rekord koji je evidentiran u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Za potpalu divovskog roštilja stanovnicima Minasa, grada od 40.000 stanovnika, trebalo je 60 tona drva i "umijeće" više od stotinu kuhara koji su, u noći na nedjelju meso pekli satima.

Za ovo se spremamo još od listopada, rekao je za AFP Robert Bayarres, organizator događaja. Uz meso serviramo 8000 kg ruske salate. I s količinom ruske salate mogli smo oboriti Guinnessov rekord, no nedostajalo nam je vremena, kazao je uz smijeh.

Urugvaj i Argentina, zemlje u kojima je roštiljanje "nacionalni sport", od 2008. natječu se u pripremi najvećeg roštilja. Stanovnici obiju zemalja tvrde da imaju najkvalitetnije meso.

Godine 2011. u Guinnessovu knjigu rekorda ušla je Argentina koja je rekord držala do jučer.

Ma nije vam sve to organizirano zbog Guinnessa, već zato da bismo 'potukli' Argentince, kaže smrtno ozbiljno jedan od kuhara, Raul.

Urugvaj je jedan od najvećih izvoznika mesa u svijetu. U zemlji je triput više krava nego stanovnika, a njih je oko tri i pol milijuna.