Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu

S titulom najljepšeg europskog grada za vrijeme adventa, Zagreb iz godine u godinu postaje bogatiji novim kulturnim sadržajima. Jedan takav je i Festival adventskih i božićnih pjesama koji u različitim prostorima ugošćuje tisuće izvođača.

U dupkom punoj Crkvi svete Katarine nastupili su tako najbolji sudionici 50. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova koji je u listopadu održan u Rovinju. Koncert je otvorio Zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a nastupili su i oni iz Križevaca, Tuhlja i zbor iz Čakovca, koji je u Rovinju ovjenčan zlatnom plaketom. Ako ćemo se držati onoga što se priča o međimurskoj tradiciji pjevanja -  a to je da je jedna od najljepših, onda nam je drago što možemo otpjevati neke od tih pjesama,  kaže Senka Bašek Šamec, dirigentica Zbora „J.Š.Slavenski“.

Na drugom Festivalu adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu sudjeluje 50-ak vokalnih ansambala i zborova s više od tisuću pjevača iz svih krajeva Hrvatske s posebnim naglaskom na izbjeglice koji su Hrvatsku odabrali za drugi dom, a predsjednica Udruge za kulturu Musica Nota Ivana Lušić napominje da je novost puno veći broj izvođača te da ih osobito raduje dah multikulturalnosti, koji je manifestacija dobila.

Festival je pokrenut s ciljem da Zagreb postane okupljalište domaćih i stranih ljubitelja tradicijske glazbe i da se na njegovim ulicama i u sakralnim i koncertnim prostorima pjevaju adventske i božićne pjesme na svim jezicima svijeta – napominje predsjednik prosudbenog povjerenstva Vladimir Kranjčević: Dakle, to je okupljanje u očekivanju jednog velikog blagdana s raznorodnim programima, a sva djelatnost dolazi iz ljubavi i entuzijazma.

U sklopu festivala održava se i dobrotvorna akcija "Djeca za djecu", a prikupljena sredstva namijenjena su djeci oboljeloj od malignih bolesti za koju će 15. prosinca u Muzeju za umjetnost i obrt pjevati dječji zborovi.