Daruj i obraduj – akcija hrvatskog Caritasa 'Za 1000 radosti'

Hrvatski Caritas pokrenuo je svoju tradicionalnu predbožićnu nacionalnu humanitarnu akciju 'Za 1000 radosti', ove godine pod nazivom 'Daruj i obraduj', te je pozvao sve koji to mogu da sudjeluju u darivanju onih koji su u potrebi.

Programom 'Za 1000 radosti' Hrvatski Caritas već 15 godina tijekom cijele godine, a u predbožićno vrijeme napose, diljem Hrvatske poziva na pomoć višečlanim i braniteljskim obiteljima, obiteljima nezaposlenih, obiteljima godina, obiteljima suočenima s teškom bolesti. U tom razdoblju konkretna pomoć stigla je u desetke tisuća obitelji u nevolji, a uz nju i ohrabrenje, nada i radost - uz poruku 'Niste sami'. Ovogodišnja akcija 'Za 1000 radosti' na tragu je snažnoga poticaja pape Franje i 1. Svjetskog dana siromašnih te prigodne poruke, koja završava riječima: 'Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja', pa je naziv akcije 'Daruj i obraduj' ujedno i poziv svima da darivanjem zahvatimo i oplemenimo svoje odnose s bližnjima, ponajprije s onima koji su u potrebi, nevolji, oskudici i tjeskobi, i to darujući ljudima pomoć, hranu, novac, podršku, objed, solidarnost, ali i ohrabrenje, prijateljstvo, izlet, iznenađenje, igru, veselje.

Pozivaju tvrtke, poduzetnike, umirovljenike, državne službenike, aktiviste, obrtnike, studente, djecu i mlade da se odazovu akciji svatko na svoj način: uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17 ili on on-line uplatom putem www.caritas.hr, donacijom proizvoda ili usluga ili pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen).

U Caritasu ističu kako se u akciju uključuju i djeca i mladi te je u sve osnovne i srednje škole, uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, poslano gotovo 550.000 listova s naljepnicama koje poticajnim ilustracijama ohrabruju na darivanje. Već 5 kuna, pa i manji novčani dar izdvojen za naljepnice, ili poziv na donacijski telefon može promijeniti nečiji život.

Polovica  prikupljenih sredstava škola može usmjeriti obitelji u potrebi u zajednici, a s drugih 50 % putem Caritasa učenici će solidarno pomoći obiteljima diljem Hrvatske.


Više o ovogodišnjom akciji, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, govorio je Boris Peterlin iz Caritasa.