Povratak Duška Šibla u eru punka

Poznatog hrvatskog slikara Duška Šibla, čiji radovi krase mnoge svjetske galerije i privatne zbirke, nije potrebno posebno predstavljati, ali njegove imaginarne prijatelje malo tko poznaje. Vratio se Šibl u 70-te godine provedene u Londonu, među ljude koje je prizvao u sjećanje u zagrebačkoj Galeriji Pikto.

Slobodni umjetnik ili disciplinirani boem, kako sam sebe naziva, Duško Šibl predstavlja nam svoje imaginarne prijatelje, dvadesetak portreta kojima dominiraju kolorit i prepoznatljiva čvrsta linija. Imaginarni prijatelji mi daju slobodu, slikam likove iz mašte, iz sjećanja, iz mog života… Napravio sam pregled ljudi koje sam poznavao zadnjih tridesetak godina, malo sam se vratio u mladost, u pankersku eru,  kaže Duško Šibl, a kustosica izložbe Nela Simić dodaje: Zanimljiva je ta ambivalencija lica, teško je razaznati radi li se na tim portretima o muškarcima ili ženama na tim portretima.

Stilski se Šibl vraća u vrijeme svoje fascinacije ekspresionizmom. I to ne slučajno, otkriva umjetnik, jer strast u izrazu koji nosi ovaj likovni pravac povezuje sa svojom strastvenom prirodom: Divlje su emocije meni najbliži način da izrazim svoj osjećaj. Svaki dan je u ateljeu i radi, i tako živi svoju umjetnost, a ta strastvena predanost donosi pravo bogatstvo kreacije, napominje kustosica Simić:  Fascinantan je i broj tih radova, koji je nastao u kratkom vremenu – većina ih je napravljena u 2017. godini. Zbog lakšega transporta manji formati nastali su u njegovom ateljeu u Londonu, a veća u Zagrebu.

Šibl i ovom izložbom potvrđuje vjernost ljudskom liku kao glavnom motivu svojeg stvaralaštva.