Francuskinja i u 100. godini vodi svoj bistro

Francuskinja Marie-Louis Wirth, koja iako je u 100. godini svakog jutra otvara svoj bistro u mjestu Isbergues na sjeveru Francuske, u šali je rekla da je tajna dugovječnosti raditi "baš ono što se ne smije", dodavši da nikad nije puno šetala i da jede sve, te da voli popiti neku čašicu s mušterijama.

Cijeli život sam provela ovdje u bistrou i vlasnik sam postala 1954. godine kada je umro moj otac, kazala je France Pressu visoka baka plavih očiju,  uvijek dotjerana i raspoložena za šalu. Njena maleni kafić nalazi se pored crkve u Isberguesu, mjestu s oko 10.000 stanovnika. Marie-Louis je rekla je da su posljednji radovi na bistrou bili 1958. godine i od tada je sve ostalo u istom stilu.

Ova baka, rođena 23. studenog 1917. godine, sa 14 je godina počela pomagati ocu u kafiću. Kazala je i da u to doba nije bilo viskija, već se točilo pivo i bijela slatka vina poput Byrrha i Dubonneta, kao i čuveni Ricard Pastis tj, apsent, omiljeno piće radnika.

Marie-Louis svakog jutra u 8.15 otvara bistro, koji nema naziv jer, kako je rekla, ime nije potrebno kad se pije dobro pivo. Obavezno popije jedno alkoholno piće s prvom mušterijom i upravo to smatra tajnom svoje  dugovječnosti. Otkud da znam što me drži vitalnom? To samo Bog zna, a on mi se ne obraća, kazala je. Prehrana sigurno nije razlog, jer ako mora birati između majneze i pekmeza – odabrat će majonezu.  Ali nema kolesterol! Ne šeće već vozi automobilom, voli križaljke a televiziju gleda samo kad planira putovanja.