125. godina karlovačkog Zorin doma

Karlovački hram kulture 'Zorin Dom' ovih je dana proslavio 125. obljetnicu postojanja. Zgrada koja privlači pozornost i vanjskih izgledom, dom je mnogim Karlovčanima; bilo kao posjetiteljima ili amaterskim pjevačima, glumcima, plesačima...

1891. godina, Prvo pjevačko društvo Zora dobilo je svoj prvi krov nad glavom – zgradu od dasaka. Već iduće godine na istom mjestu niče Zorin dom. Izgrađen je u samo 7 mjeseci, sve dobrovoljnim prilozima građana. Prvo pjevačko društvo Zora taj dug nikada nije prestalo vraćati. Najstariji hrvatski zbor i danas radi. Zora ima svoje nasljednike,  svoju mladu generaciju, populaciju koja rado dolazi na probe, koja pjeva, od klasičnog repertoara do hrvatskog folklora,  ističe Radmila Bocek, dirigentica Prvog hrvatskog pjevačkog društva 'Zora'.

Usto, u posljednjih 65 godina u Zorin domu se kontinuirano i glumi i pleše. U ansamblima je više od 300-tinjak članova. Već 5. godinu tu su i profesionalni glumci. Ne prilazimo tome na nekoj distanci, kao publika je tamo, nego mi smo tu zajedno s njima i jednostavno ta čarolija kazališta kad mi prenesemo to, oni se uhvate u to i jednostavno taj kolektiv ponese nas sve,  naglašava glumac Vanja Gvozdić. Godišnje se postave barem četiri premijere, program je na repertoaru gotovo svakodnevno. Bogat je i fundus kostima predstava koje se trenutačno prikazuju.

Predstave u gradskom kazalištu Zorin dom vidi više od 50 tisuća posjetitelja na godinu, a kada predstave odavde gostuju drugdje ta je brojka i dvostruko veća. Posebna je ljubav između Karlovčana i Zorin doma, a među najgledanijm predstavama su one za najmlađe. Svaki su vikend barem dvije matineje, a predstava karlovačkog glumačkog dvojca Gvozdić-Cicvarić bila kandidirana i za nagradu Hrvatskog glumišta.

U Zori i dalje nastavljaju raditi jednakim intenzitetom. Uskoro će premijera još jedne predstave za djecu, ali i nečega potpuno drukčijeg. Nadamo se da ćemo biti u stanju i mogućnosti napraviti i jedan poseban glazbeni operetni mjuzikl, mjuzikl repertoar,  otkriva Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom.

Nije naodmet dodati da ova kulturna institucija svake godine završi u plusu, iako su često, primjerice na rođendan Karlovca, mnoge predstave - besplatne.