Čemu poezija Petra Gudelja

Zašto je pjesništvo Petra Gudelja izniman dio hrvatske kulture te kako se dotiče i nekih općih pitanja povezanih s kulturnom zbiljom?

O Gudeljevu opusu, ali i tome koliko nagrade oblikuju književni život i koliko utječu na recepciju određenoga djela, opusa ili pisca te utjecaju novih medija na narav i ulogu pisane riječi, a posebno poezije razgovarali smo s  prevoditeljem i pjesnikom Matom Marasom koji je gostujući u emisiji Art a la carte govorio i o tome koliko je današnjoj pretežno urbanoj, često i frivolnoj kulturi teško snaći se u poeziji koja uključuje univerzalno i vječno.

U sklopu emisije, koja je dostupna na usluzi HRTi,  pogledajte i animirano-dokumentarni film Čemu poezija Petra Gudelja, koji se bavi poetskim opusom ovoga pjesnika u kontekstu hrvatske poezije i suvremenog poetskog trenutka: pokretač radnje filma je autoironična bilješka vezana uz pjesničku nagradu - kojom autor kritizira kulturnu politiku, a unutar toga i nepovoljan položaj pjesništva. Film nas na svojevrstan način suočava s činjenicom da poezija ima i spoznajnu i svjetotvornu ulogu. U njemu su sudjelovali književni kritičari i teoretičari: Tomislav Brlek i pokojni Darko Gašparović te slikarica Julia Soubbotina.

Ujedno je to i premijera šestog u nizu animirano-dokumentarnih filmova iz ciklusa Pisci i djela, koji promiču teme vezane za hrvatsku književnost a nastali su kao zajednički projekt autorskoga tima emisije Hrvatske televizije Navrh jezika.