Za deset dana Royal Christmas Gala u Zagrebu

Najprodavanija sopranistica svih vremena, prva umjetnica koja je pjevala na otvaranju Olimpijskih igara dva put i najbogatija umjetnica klasične glazbe po zaradi, Sarah Brightman uskoro dolazi u Hrvatsku i to u sklopu turneje Royal Christmas Gala. Uz nju nastupaju i ostali prvaci žanra classical crossover, Gregorian te tri tenora Mario Frangoulis, Narcis i Fernando Varela.

Producent Frank Peterson, slobodno možemo reći jedan od začetnika žanra u kojem se klasična glazba isprepliće s popom i rockom, gledajući svoju bivšu suprugu Saru Brightman na turneji po dalekom istoku, pomislio je kako bi bilo odlično vratiti se u Europu i to s veličanstvenom božićnom glazbenom pričom.  

Sve je to potvrdio i na konferenciji za novinare održanoj u Berlinu. Ovo je prvi put da radimo božićnu turneju i prvi put je tako nešto u Europi, donosimo je u 15 zemalja i 26 gradova,  naglašava Frank Peterson.  A jedan od tih gradova je i Zagreb koji će ovaj ne samo glazbeni nego i vizualni i tehnički suvremen spektakl ugostiti 21. prosinca u Areni.

No, što je Sari bila nit vodilja? Moja je namjera bila stvoriti šou koji će ljudi doživjeti emocionalno… a tu su i umjetnici koji će donijeti nešto svoje pa će sve biti zabavno i različito,  otkriva Sarah Brightman. A oni su Hrvatima već dobro poznati zbor Gregorian te tri tenora Mario Frangoulis, Narcis i Fernando Varela.

Volim duh Božića i volim biti na božićnoj turneji. Mislim da će biti različito, mirno, glasno, rock, s parodijom… bit će svega,  kaže Dan Hoadley iz Gregoriana koji se rado sjećaju brojnih nastupa u Hrvatskoj, posebno zadnjeg u Zagrebu. Grčki tenor Mario Frangoulis ima samo riječi hvale za Saru Brightman. Doživljava je kao pravu kolegicu i profesionalku, sigurnu u svoj predivan glas. Ona nije klasični soprano ali ni pop… ona je stvorila tu nišu klasične crossover glazbe i otvorila vrata svima nama za širu publiku.  Američki pjevač Fernando Varela tvrdi da iako možda nikada niste slušali operu, nećete ostati ravnodušni na program koji su pripremili. Nije to samo koncert s glazbom, ovo je promišljeno, pripremljeno… profesionalno… bit će puno emocija i, da, maramice će dobro doći.  Dakle, možemo zaključiti da samo nekoliko dana prije Božića u Zagreb stiže doista posebna glazbena priča sa Sarom Brightman na čelu.

Iako je kao mala turistički bila u Hrvatskoj i pamti najbolji sladoled koji je pojela u Dubrovniku, ovo će Sari biti prvi nastup u našoj zemlji. Dočekat će je, vjerujemo, brojni poklonici i žanra koji izvodi, ali i oni božićnih pjesama.