Riteh Racing Team s riječkog Sveučilišta ima najbolji bolid

Ako ste mislili da su Hrvati izvan svijeta jurećih bolida kakve gledamo na utrkama Formule 1, onda se varate, jer već godinama imamo Formulu Student! Jedan od njezinih predstavnika je i Riteh Racing Team – Formula Student tim s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Riteh Racing Team je najveći projekt Sveučilišta u Rijeci. Osnovan je krajem 2007. kada se sastojao od devet članova. Predvođen prof. dr. sc. Sanjinom Brautom, tim trenutno broji 61 studenta. Riječki tim je dio projekta Formula Student, a njezini timovi osim u Rijeci postoje u Zagrebu i Splitu. To je, uvjetno rečeno, studentska Formula 1. Smisao projekta je angažirati studente da osmisle, konstruiraju, izrade, ekonomiziraju i prezentiraju bolid (formulu) s ciljem da se natječu na svjetskim Formula Student natjecanjima koja okupljaju godišnje preko 50 000 ljudi iz cijeloga svijeta.

U Riteh Racing Timu su pretežno studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci - strojarstva, elektrotehnike i računarstva, ali i s drugih fakulteta. Za izradu jednog bolida treba 6000 sati rada. Studenti projektiraju bolide i njihove dijelove na Fakultetu, a izradu povjeravaju specijaliziranim radionicama i tvrtkama koje posjeduju skupe strojeve i kvalificirane majstore. Potom studenti na faksu sklapaju te dijelove 'kao legiće'. Bolid ima oko tisuću dijelova, a 90% njih su konstruirali studenti. Dosad su izradili četiri bolida, a sada rade peti. Maksimalna brzina bolida koju su postigli je oko 200 km/h, ali nije presudna ona nego ubrzanje (ispod tri sekunde do 100 km/h) i sila koju može svladati u zavoju. Ipak, najvažnija je sigurnost! Treniraju na stazi u Šmriki kod Rijeke i na Aviopisti Grobnik.

Riteh Racing Team je najbolji tim u Hrvatskoj. Ove godine imali su najbolje rezultate dosad. Kao i svake godine do sada, Riteh Racing Team je sudjelovao na natjecanjima Formule Student. Ovogodišnji rezultati u FS Italy i FS Baltic Open Bohemia u Češkoj daju do znanja kako se RRT pokazao najboljim u utrkama ubrzanja i izdržljivosti koje su upravo najzahtjevnije za vozače i bolide.

Na natjecanju u FS Italy, osvojili su 4. mjesto u utrci izdržljivosti te 10. mjesto u ukupnom poretku od 91 tima na natjecanju. U Italiji su potvrdili spremnost bolida u dinamičkim disciplinama i dobili dodatnu motivaciju za FS Baltic Open Bohemia, na kojem su osvojili 1. mjesto u utrci ubrzanja ubrzavši s bolidom RRC4 od 0 do 75 metara za samo 3,89 s, osvojili 3. mjesta u disciplinama endurance, autocross i hill climb te osvojili 3. mjesto u ukupnom poretku.

Kao kulminaciju sezone Riteh Racing Team je organizirao prvo Formula Student natjecanje u Hrvatskoj i regiji pod nazivom, FS Alpe Adria 2017. U konkurenciji svih Formula Student timova iz regije (Zagreb, Split, Ljubljana, Maribor, Beograd) odnijeli su prvo mjesto u svim disciplinama te prvo mjesto u ukupnom poretku.

Sveučilište u Rijeci je prepoznalo projekt Riteh Racing Team-a kao projekt od iznimne važnosti za Sveučilište, grad i regiju. Budući da predstavlja Hrvatsku kao državu perspektivnih budućih inženjera na svjetskim Formula Student natjecanjima. U osam godina rada, tim je uspješno izradio četiri prototipa trkaćih bolida: RRCX, RRC11, RRC2-EVO, RRC3 i RRC4 s kojima je sudjelovao na Formula Student natjecanjima. Prateći trendove, tim nastoji iz godine u godinu konstruirati i proizvesti brži, inovativniji i uspješniji bolid. Kroz 8 godina postojanja tim je na tržište rada izbacio preko 100-tinjak visokokvalitetnih i kompetentnih osoba. Projekt prati i podržava Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (kao i samo Sveučilište) koji je za potrebe projekta osigurao potreban prostor kako bi članovi mogli svakodnevno raditi na njemu.

U novoj sezoni fokusirat će se na dva zadatka. Prvi je onaj koji se odnosi na konstrukciju i izradu novog i najboljeg bolida do sada, RRC5, dok se u drugi fokusira na razradu same logistike i pripreme kako članova tima, tako i samog bolida za natjecanja s glavnim ciljem ostvarivanja još boljeg rezultata.

O svom radu i budućim planovima u emisiji Dobro jutro,Hrvatska govorili su Tibor Kezelj, voditelj marketinga, Anita Brkić, članica tima i Matija Momčilović, voditelj tima: