Kompas kao ironično ispitivanje samoće

Festival "Dance inn" osmislio je, u suradnji s Ganz novim festivalom, naš poznati kazališni redatelj Saša Božić, a u sklopu programa u zagrebačkom Teatru ITD izvedena je predstava "Kompas", nastala u suradnji umjetnica iz Švicarske i Hrvatske - Simone Aughterlony i Petre Hraščanec.

Dramaturški predstava kreće od motiva Odiseje i na neki ironični način ispituje samoću. Kao što Odisej neprestano plovi da bi došao svojoj Penelopi koja ga vjerno čeka, tako ove dvije izvođačice istražuju što znači biti sam u dvoje,  kaže direktor festivala Saša Božić, a Simone Augheterlony pojašnjava da se "Kompas" bavi pitanjem što znači biti stranac u svijetu u kojem živimo: Na mnogo smo se načina doticali teme stranaca - ako je biti stranac opasnost, kakav je to osjećaj i kako je biti u njegovu središtu; upoznajemo se u procesu, ali i dalje smo stranci,  zaključuje Aughterlony.

Festival Dance inn na suvremeni način približava plesnu umjetnost širokoj publici: aktivni su na društvenim mrežama i svoje djelovanje šire na sve izvedbene prostore u gradu te povezuju naše i strane umjetnike.