Kupnjom slike možete pomoći Sisačkoj bolnici

Sisačka Opća bolnica jedna je od rijetkih županijskih bolnica koje nemaju Magnetsku rezonancu - taj prijeko potreban dijagnostički uređaj. Ponekad je to jedina pretraga kojom se može postaviti dijagnoza kod djece i trudnica. Cijena novog aparata iznosi oko 6 milijuna kuna a kako bi se prikupila sredstva pokrenuta je velika humanitarna akcija.

Akcija traje još od ožujka kada je u Sisku održana humanitarna prodajna izložba slika i skulptura. Nastavak akcije počinje u četvrtak, 14. prosinca, od 18 sati u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu.

Na inicijativu župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića pokrenuta je velika humanitarna akciju za prikupljanje sredstava. Prvi korak bila je akcija prikupljanja slika za prodajnu izložbu na koju su se odmah nesebično javili i donirali svoje slike akademski slikari iz SMŽ  Marijan Glavnik, Stjepan Rupčić, Alem Biočić, Davor Žilić i ostali. Uz pomoć prijatelja iz lista Vijenac Matice hrvatske akcija je proširena na grad Zagreb  i šire. Slike i skulpture tako su nesebično donirali i akademski umjetnici: Ivica Šiško, Bane Milenković, Petar Barišić, Vatroslav Kuliš, Željko Lapuh, Marija Ujević Galetović, Danko Friščić i brojni drugi.

Prikupljeno je čak 50 radova 30-ero likovnih umjetnika u različitim tehnikama. Radovi su ponuđeni na uspješnoj prodajnoj izložbi održanoj 15. ožujka u Sisku, gdje je prodana polovica radova. Ostali radovi, kao i novi koji su u međuvremenu prikupljeni, zahvaljujući Matici hrvatskoj bit će ponuđeni zagrebačkoj javnosti.

Akcija je potom proširena na gradove i općine SMŽ te ekonomske i privredne subjekte. Među prvima se javio grad Glina zatim i gradovi Petrinja, Popovača, Kutina i Novska  koji su odlučili pomoći iznosom od 200 000 kn, kao i Hrvatska elektroprivreda s donacijom od milijun kuna. Do  kraja godine na računu će biti oko 2,5 milijuna kuna i stoga se nastavlja s prikupljanjem donacija do punog iznosa.

Radovi na izložbi uglavnom su novijeg datuma, a neki su nastali posebno za ovu prigodu, tako da je ova izložba i važan kulturni događaj. Više o akciji i aukciji u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su dr. sc. Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, Ivo Žinić, župan Sisačko moslavačke županije i Goran Galić, v.d. Glavnog urednika Vijenca -  Matica hrvatska.