Obilježen stoti rođendan Maka Dizdara

Ove se godine obilježava stota obljetnica rođenja pjesnika Maka Dizdara. U Bosni i Hercegovini cijela je godina posvećena obilježavaju toga jubileja, a velikoga se pjesnika prisjetio i Zagreb programom "Mak Dizdar: prvih stotinu godina". Predstavljeno je i autentično i konačno izdanje njegove zbirke "Kameni spavač".

"Kameni spavač", glasovita je zbirka pjesama o čovjeku, zemlji, nebu. U kratkom filmu prikazanom u Leksikografskom zavodu, mnogobrojna je publika mogla čuti i samoga pjesnika kako kazuje svoje stihove. Iako se u Bosni i Hercegovini Dizdaru poklanja pozornost, najviše zahvaljujući fundaciji koja nosi njegovo ime, čini se da je pomalo zanemarena njegova pjesnička vrijednost. On je na neki način ikona, simbol te države, njene kulture... Kad neko postane ikona, onda se počne zaboravljati sva njegova kompleksnost. U Hrvatskoj je isto tako, komentira direktor Fundacije "Mak Dizdar“ dr. sc. Gorčin Dizdar, a akademik Tonko Maroević ističe: On je stvorio jedno klasično djelo, djelo koje je moderno u izrazu, otvaranja dubokim slojevima jezika, dubokim slojevima prošlosti na stećcima.

Dizdarov je leksik starinski, sintaksa također, a kada govori o srednjem vijeku, zapravo govori o egzistencijalnoj poziciji čovjeka koji je uvijek ugrožen.