Razotkrivanje mitomana Zime

"Nije lako preživjeti blagdane. Sva ta gungula oko odojka, sarme i bakalara, spojena s trgovačkim ludilom i varijacijama na temu jingle bells dovela me je do toga da bih u to doba najradije dezertirao". Tako počinje "Dnevnik jednog mitomana", a mitoman je, naravno, Zdravko Zima; esejist i polemičar, pisac i bonvivan, eruditski kopač po mitovima kulture koji ipak - nije dezertirao, već se na predstavljanju svoje knjige u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt posve – razotkrio.

Bila je to godina u kojoj se svijetu dogodio Trump, a Europi Brexit. Godina u kojoj smo pokopali niz velikana poput Davida Bowieja, Umberta Eca, Leonarda Cohena, Petera Esterhazyja ili Slobodana Novaka. Ali i godina sjajnih predstava, odličnih knjiga i vrhunskih koncerata. „Dnevnik jednog mitomana“ Zimina je kronika 2016., koju svojim eruditskim perom i iznimnim stilom secira, analizira, kritizira...

Sada kad vidim knjigu u cjelini ona mi se čini kao groblje, ona ima 12 poglavlja za 12 mjeseci, ima nekrologa koliko god hoćete, a inspirirala me i naša stvarnost koja je, kako bi Krleža rekao, makabrična, mračna, mrtvačka,  kaže Zima za kojeg je svaka, pa i naizgled obična situacija, poput šetnje splitskom Rivom, povod za prisjećanje, ironiju, duhovitost, i sve to u dnevničkoj formi u sklopu koje nastaju pravi mali esejistički biseri. Mislim da je tajna u njegovom stilu, on je lepršav, a nije plitak. on je elegantan, a nije težak i govori s maksimumom iskrenosti i uvjerljivosti,  ističe književnik Dražen Katunarić.

Dnevnik jednog mitomana knjiga je koju, iako lebdi između dnevničkog i esejističkog žanra, nećete ispuštati iz ruku, baš poput napetog trilera.