Krakovske jaslice u Zagrebu

U galeriji Poljske kulturne udruge "Mikołaj Kopernik"u Savskoj u Zagrebu 15. prosinca otvara se izložba "Krakovske jaslice".

Donosi modele krakovskih jaslica koje se u Krakovu tradicionalno izrađuju već nekoliko stoljeća. Povijesni muzej grada Krakova preuzeo je na sebe dužnost njegovanja ove tradicije te organizira godišnji natječaj i mnogobrojne izložbe jaslica.

Za prve natječaje prijavljivane su jednostavne konstrukcije od kartona ili drveta, oblijepljene šarenim papirom te jednostavno ukrašene. U njih su postavljane papirnate figurice i bile su osvjetljene svijećama. Danas se u jaslicama upotrebljavaju figurice od drveta, gipsa, gline ili plastike u prekrasnim šarenim kostimima. U svim krakovskim jaslicama mogu se pronaći patriotski elementi: bijeli orao, poljski grb i bijelo-crvena zastava, ali i grb grada Krakova.

Nigdje drugdje na svijetu ne nastaju tako neobične građevine u spomen na Kristovo rođenje. Takav oblik jaslica nastao je u 19. stoljeću i očuvao se do danas, postavši uzor suvremenim jaslicama.

Običaj posebnog ovjekovječivanja Isusova rođenja uveo je sv. Franjo Asiški, koji je 1223. prvi napravio jasle te ih postavio u špilji pokraj živih životinja. Franjevci su tada počeli širiti kult jaslica, postavljajući ih u crkve diljem Europe, a poslije i po cijelom svijetu. Od 17. stoljeća nepomičnim figuricama pridružile su se i one pomične, i to je bio početak živih jaslica.

Božićne predstave koje prikazuju Isusovo rođenje procvat su doživjele u 17. i 18. stoljeću. S vremenom su postale sve više svjetovne te kao takve nisu bile u skladu s integritetom Crkve. To je potaknulo biskupe da u prvoj polovini 18. stoljeća zabrane organiziranje predstava u crkvama. Međutim, zanimanje za žive jaslice bilo je preveliko da bi one nestale pa su premještene izvan prostora crkve. Mobilne jaslice, tzv. betlejemki, bile su poznate u poljskim gradovima od 18. stoljeća. S vremenom su postajale sve sofisticiranije, a puni su razvoj dosegnule kao krakovske jaslice.

Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće nastao je novi tip jaslica, prilagođen predstavama izvan crkve, na ulici i u kućama. Najvažniju ulogu imala je sama arhitektura jaslica. Bogatstvo i raznovrsnost stilova krakovskih spomenika arhitekture bili su izrađivačima neiscrpan izvor inspiracije. U 19. stoljeću krakovske su jaslice dosegnule svoj umjetnički najzreliji oblik: uska građevina s tornjevima i karakterističnim spojem raznovrsnih elemenata povijesne arhitekture grada. Nakon početka Prvog svjetskog rata jaslice su gotovo nestale s krakovskih ulica.

Industrijski muzej u Krakovu obnovio je 1923. tradiciju božićnih predstava, što je pridonijelo ponovnom procvatu izrade jaslica. Nažalost, bile su skromnije i umjetnički jednostavnije. Kako bi spriječio nestanak jaslica, povjesničar umjetnosti Jerzy Dobrzycki, uz potporu mjesnih vlasi, 1937. pokrenuo je natječaj za najljepše krakovske jaslice.

Tradicija izrade krakovski jaslica, iznimne vjerske, umjetničke, patriotske i povijesne vrijednosti, zaslužuje biti sačuvana za buduće naraštaje i predstavljena javnosti, u Poljskoj i izvan nje.

Izložba je otvorena do 20. siječnja 2018., ulaz je besplatan. Omogućili su je Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Poljska kulturna udruga "M. Kopernik" i Povijesni muzej grada Krakova.