Hrvatska arhitektura u uglednom časopisu Harvard Design Magazine

Aktualni broj uglednog američkog časopisa Harvard Design Magazine, koji tematizira "tinejdžersku arhitekturu", posvetio je članak projektima hrvatske arhitektice Ane Dane Beroš i skupine ARCHIsquad, kojoj je bila suosnivačicom.

Na kraju smo 2017. godine, pa bi se moglo reći da je milenij u svojim tinejdžerskim godinama. Čini se da je svijet poludio, a to i pokazuje. Njegove tinejdžerske odluke imaju nepopravljive posljedice za cijelo društvo, pojašnjava u uvodnom tekstu 44. broja glavna urednica Jennifer Sigler razloge za temu. Tekstove zajedničkog naslova "Sedamnaest", potpisuju mnogi poznati, ali i nadolazeći teoretičari arhitekture i dizajna, stručnjaci iz cijeloga svijeta, provjeravajući na različitim vrstama sedamnaestogodišnjaka ljudi, zgrada, objekata, ideja... i na različitim svjetskim lokacijama, od Madrida, preko Zagreba do Teherana, kakav je bio njihov učinak na prostornu imaginaciju u prvih 17 godina ovog tisućljeća.

Projekte hrvatske arhitektice, kustosice, urednice i dizajnerice izložaba Ane Dane Beroš i skupine ARCHIsquad analizira barcelonska teoretičarka i kritičarka arhitekture Ethel Baraona Pohl: u tekstu čiji je naslov preuzela od poznate himničke skladbe Nirvane, "Smells Like Teen Spirit" iz 1991., Baraona Pohl posebno je izdvojila ciklus arhitektonskih predavanja Out of Focus: Architecture of Giving, koji je ta skupina mladih arhitekata organizirala još u vrijeme studija na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu (2006-2007).

U tom autonomnom projektu, koji nije čekao na institucionalnu potporu, pod vrlo entuzijastičnim, mladenačkim naslovom "Arhitektura davanja", u Zagrebu su tada gostovali neki od najprogresivnijih i društveno najosvještenijih svjetskih arhitekata, ističe se. ARCHIsquad prepoznao je i pozvao upravo one arhitekte koji su svojom ideologijom i praksom išli usuprot bujajućoj arhitektonskoj sceni prije ekonomske krize, u kojoj se sve vrtjelo oko nemogućih zahtjeva investitora i profita, te su se radije odlučili za rad s lokalnim, često marginaliziranim zajednicama u ne-zapadnjačkom kontekstu, kaže Baraona Pohl.

Ana Dana Beroš je među ostalim i autorica emisija iz ciklusa Stvarnost prostora Trećeg programa Hrvatskoga radija, koje možete pronaći u Slušaonici HR-a.