To bi mogla biti zajednica u zagrebačkom Pogonu

Program To bi mogla biti zajednica rezultat je trogodišnje razmjene u okviru projekta Intercity/Switchcity, a od 15. do 17. prosinca događa se u Pogonu Jedinstvo.

To bi mogla biti zajednica je vježba zajedničke mogućnosti djelovanja, performativni postav, odnosno zajedničke situacije oblikovane, isprobane i izvedene u centrima KV-Leipzig i Pogon;  To bi mogla biti zajednica pruža okvir za povezivanje različitih načina interakcije: razgovor, kretanje, sliku, analizu, diskusiju i fikciju istovremeno osiguravajući mogućnost izvedbe za sve uključene,  stoji u pozivu iz Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade Pogona.

Projekt Lokalna mreža #Pogon Kon-Tiki tako nastoji stvoriti i aktualizirati zajednicu povezujući sudionike s njihovim virtualnim imaginarnim, a uključuje posjetitelje galerije tako da oni sami stvaraju svoje virtualne avatare koji zatim nastanjuju virtualnu kopiju galerijskog prostora u računalnoj igri Sims4.

Video projekcije u tri dijela Corpus Collective  kustosice Kristine Semenove su, pak, polifonijska video priča koja istražuje utjecaj tehnologije na proizvodnju suvremenog subjekta, njegove želje, strahove i čežnje u tehnološkim svjetovima, a predstavljaju se  video umjetnici iz Leipziga Pau-la Abalos, ART’N’MORE, Anna Baronowski, Charlotte Eifler, Stefan Hurtig, Marie-Eve Levasseur, Katharina Nesterowa, Jakub Šimčik, Robert Sieg i V.I.P.

Na Posljednjem sastanak sastanaka za ponovni susret s drugima sudjelovat će pavleheidler, Marko Gutić Mižimakov, Sonja Pregrad i Silvia Marchig, koji poručuju: Tijekom jednoipolgodišnjeg projekta, uživali smo se suočavati s drugošću. Drugost s kojom smo se suočili materijalizirala se u praksi koju smo susreli na putu drugačijeg od našeg. Kustoske prakse, na primjer; organizacijske prakse, druge umjetničke prakse drugih kolektiva i konačno – praksa prisustvovanja, osobne za svakog gosta koji je posjetio javni događaj kojeg smo organizirali. Ti događaji, ti susreti održavali su prostor znatiželje, prijevoda, odnosa i “iskustva raznolikosti, umjesto konceptualiziranja raznolikosti”.

Tijekom programa To bi mogla biti zajednica bit će predstavljena i umjetnička knjiga koju su uredile Lea Vene i Kristina Semenova, koje su se bavile istraživanjem odgovornosti pojedinca za ono što je zajedničko kroz igru s tarot kartama.  Špil ovih karata proputovao je svijet, uvijek u rukama jednog od igrača. Svaki igrač koji je igrao igru vježbao je svoje kreativno igranje na špilu, mijenjajući tako izgled karata (barem) do iduće partije,  pojašnjavaju organizatori.

Partner projekta je Goethe institut Zagreb, a donatori su Ministarstvo kulture  i Grad Zagreb.

Raspored:
petak 15.12.2017.
17:00-20:00 Lokalna mreža #Pogon Kon-Tiki: Elli Kuruş
20:00 Corpus Collective: video projekcije u tri dijela: kustosica Kristina Semenova
subota 16.12.2017.
17:00-20:00 Lokalna mreža #Pogon Kon-Tiki: Elli Kuruş
15:00-20:00 Posljednji sastanak sastanaka za ponovni susret s drugima | pavleheidler, Marko Gutić Mižimakov, Sonja Pregrad i Silvia Marchig
nedjelja 17.12.2017.
17:00-20:00 Lokalna mreža #Pogon Kon-Tiki: Elli Kuruş
19:00-21:00 Prezentacija umjetničke knjige koju su uredile Lea Vene i Kristina Semenova + Meta-tarot sesija – razmjena opservacija, refleksije i dokumenata prikupljenih u procesu putovanja i igranja igre.
20:00 Zatvaranje izložbe s kojom završava ciklus izložbi Galerije 90-60-90 na temu uniforma