Nagrada Liječničke komore za životno djelo

Na Prvom Saboru hrvatskog liječništva, u organizaciji Hrvatske liječničke komore dodijeljene su godišnje nagrade zaslužnim liječnicima za 2016. godinu.

Po prvi su put tako dodijeljene i Medalje struke, priznanje za izuzetna stručna ostvarenja koja su značajno unaprijedila zdravstvenu djelatnost u Hrvatskoj. Jedan od dobitnika je i ugledni liječnik, redovni profesor ginekologije i porodništva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu,  prof. dr. sc. Velimir Šimunić.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić  vlasnik je i stručni voditelj Poliklinike IVF, specijalist ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije. Osnivač je Društva za humanu reprodukciju Hrvatskog liječničkog zbora. Više od 25 godina bio je pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode u Zagrebu, redovni član Akademije medicinske znanosti te pionir ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije. Već 1982/83. godine započeo IVF program u Petrovoj bolnici i bio vođa stručnjaka koji su tada, kao sedma zemlja u svijetu (treća zemlja u Europi, nakon Velike Britanije i Njemačke), postigli začeće i rođenje prvog IVF djeteta Hrvatske, odnosno bivše Jugoslavije, Roberta Verige. Od tada je pomogao da se tim metodama rodi više od 4500 djece. Dosadašnji radni vijek proveo je u najuglednijoj ginekološkoj Klinici za ženske bolesti i porode - KBC Zagreb. Magisterij i doktorat znanosti obranio je na Sveučilištu u Zagrebu. Svoju edukaciju obavljao je u Erlangenu, Glasgowu, Uppsali, Melbourneu, Londonu i Norfolku pod vodstvom prof. Drobnjaka, prof. Grizelja, A. Lopate, Johnsona i L. Speroffa. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Uz njega rade ugledni profesori ginekologije, subspecijalisti humane reprodukcije, ginekološke kirurgije, onkologije i endokrinologije.

O ovoj vrijednoj nagradi struke i njenom značenju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su prof. Šimunić i dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.