Trešnjevka – prostor i ljudi

Izložba Trešnjevka - prostor i ljudi otvorena je krajem studenog u Muzeju Grada Zagreba. Dio je četvrte etape višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta Zagrebački kvartovi koji je počeo 2009.

Nastavlja se četvrta etapa projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebački kvartovi. Nakon izložbi posvećenih Trnskom, Dubravi i Maksimiru, na red je došla izložba 'Trešnjevka – prostor i ljudi'. Istražujući stare novine za jedan potpuno drugi projekt, uočio sam zapravo brojne natpise koji su se odnosili upravo na stare zagrebačke kvartove i tu sam došao na ideju da bi se mogao pokrenuti jedan projekt koji bi ih istraživao,  objašnjava Kristian Strukić, voditelj projekta i autor izložbe. 

Ova izložba ujedinjuje četvrti Trešnjevka jug i Trešnjevka sjever. Iz starih novina i časopisa iščitava se da je život na Trešnjevci još u doba secesije 1920-ih i 1930-ih godina bio živopisan. Postoji i legenda o nazivu četvrti. Ime Trešnjevka se spominje još sredinom 19. stoljeća na starim kartama. U dnevnom tisku jedan gospodin govori upravo o tome kako je po Trešnji iz njegova vrta nastalo ime Trešnjevka,  otkriva Strukić. Osim istraživanja po novinskoj građi muzeja i knjižnica, u sklopu ovog projekta podaci su prikupljeni i interaktivno. Malom uličnom izložbom. Ta mala ulična izložba poziva stanovnike kvarta da se uključe u ovu izložbu, da nam ustupe stare fotografije. Dio fotografija smo dobili tako, a za dio fotografija je trebalo otići u kvart i jednostavno istraživati.

Uz fotografije, važan dio izložbe su i priče stanovnika. Sve zajedno spremljeno je u takozvanim postajama. Dizajnerica ove izložbe je Nikolina Jelavić Mitrović. Ona je osmislila koncept postaja. Kada se približite svakoj od tih postaja, gdje se nalaze 2 ili 3 govornika, može se ćuti njihov glas i gledati fotografije tog kvarta. Međutim kad se prolazi kroz postaje izložbe, onda se svi ti zvukovi miješaju i zapravo osjećate se kao da ste zapravo u samom kvartu.

Između prikaza Trešnjevke iz 1960-ih godina s puno voćnjaka, malenih kuća i današnje, urbane Trešnjevke pogled privlači željezna zelena pumpa. Osim legendarnog Trešnjevačkog placa i poznate pjesme Zvonka Špišića 'Trešnjevačka balada', najstarije stanovništvo pamti Trešnjevku i po tvornicama. Treba istaknuti da je zapravo za taj čitav prostor između ostaloga i tvornica Končar imala izuzetno važan dio. I općenito industrija, što smo i kroz pojedine predmete željeli naglasiti.

Nakon velike poplave 1960-ih godina prošlog stoljeća u kojoj su uništene kuće naselje je ubrzano obnovljeno. Univerzijada 1987. pridonijela je gradnji sportsko-rekreacijskog centra, oko kojeg i danas niču urbani stanovi. Mnogo je zanimljivosti i eksponata, poput pehara europskog prvaka Cibone, Zagija - koji podsjećaju na život, rad, važnost i vrijednost ove četvrti. Izložbu možete razgledati do 25. veljače 2018.