Što čitati: opservaciju modernog čovjeka ili napeti triler

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska  preporučuje što čitati, predlaže književna događanja te komentira novosti u književnom svijetu.Od mnogobrojnih književnih predstavljanja koja nas očekuju ovoga tjedna, izdvajamo predstavljanje nove knjige, zbirke priča Ante Tomića 'Pogledaj što je mačka donijela'. Promocije će se održati 13. prosinca u 19 sati u cafe baru/klubu Botaničar u Zagrebu. O knjizi će govoriti Korana Serdarević, urednica Marina Vujčić i Ante Tomić. Knjiga je to koju najavljuju riječima: Nemaju mačke obzira, donijet će nam pred noge baš ono što ne bismo rado vidjeli, a upravo to se, i bez mačaka, događa junacima ovih Tomićevih priča.

Arnon Grunberg - Tirza

Arnon Grunberg rođen je 1971. u Amsterdamu. Nakon što je izbačen iz gimnazije, radio kao pomoćnik apotekara, perač tanjura i izdavač te piše kazališne komade za jednu amsterdamsku kazališnu skupinu. U 23 godini debitirao je međunarodno hvaljenim romanom 'Plavi ponedjeljci', koji je okrunjen dvjema nagradama; za najbolji i najprodavaniji prvijenac.

Grunberg je danas jedan od najznačajnijih nizozemskih autora i prava je književna zvijezda. Dobitnik je mnogih važnih nizozemskih književnih nagrada, a njegove su knjige prevedene na 29 jezika. Živi i radi u New Yorku.

Roman Tirza je ovjenčan trima književnim nagradama i prodan je u više od tristo tisuća primjeraka. Prema njemu su nastale kazališne predstave u Grčkoj i Nizozemskoj, a 2010. je snimljen istoimeni film u režiji Rudolfa van den Bergha.
Glavni junak Tirze je neurotičan, frustriran, sarkastičan i dekadentan otac, napušten suprug i neuspješan izdavač, čovjek zapadne današnjice, kojeg preispitivanje ciljeva i motiva vode u otuđenost i osamljenost. Jörgen Hofmeester vodi dosadan, udoban i miran život s voljenom kćeri Tirzom. Podredio ga je drugima; služio je djeci, ženi i poslu. On je profesor književnosti koji je opsjednut kćeri; kad je bila mala prije spavanja joj je čitao Dostojevskog, Tirza svira violončelo, slika, no problemi nastaju kad nađe dečka i njezin otac to ne može shvatiti ni izdržati. Emocije su za njega bolest. Starija kćer Ibi koja ga je već razočarala kada je s dečkom otišla u Francusku.

Očinstvo je za njega dužnost, želi biti savršeni otac, lomi se između liberalnosti i patrijarhalnosti. Nakon naizgled idiličnog početka, na kojem Tirzi priprema sushi za zabavu, stvari se počinju neumoljivo razotkrivati. Postupno Hofmeester počinje gubiti sve što je bilo sigurno u njegovu životu, čak i ušteđevinu za siguran građanski život u recesiji nakon 11. rujna. Čovjek koji je žrtvovao želju za ispravnost, ponosan na svoj dobar život u Amsterdamu u najljepšoj ulici, cijeli svoj život težio da se uklapa u normalnost i planira unaprijed. Jednoga dana na vratima njegove otmjene kuće pojavljuje se supruga koja ga je tri godine ranije napustila zbog mladenačke ljubavi. Istodobno Hofmeester biva otpušten u izdavačkoj kući u kojoj je radio kao urednik, jer mu kažu da nije otkrio ni jednog pisca, a Tirza, otputuje u Afriku sa svojim momkom kako bi doživjela pravi okus svijeta, momkom kojega Hofmeester smatra dvojnikom poznatoga terorista.

Opasnosti koje opaža u vanjskome svijetu zapravo se skrivaju u samom Hofmeesteru; on traži zvijer u drugim ljudima oko sebe, a ona živi u njemu - nedostatak ljubavi i nemogućnost stvarnog dodira iskrivljuju sliku stvarnosti. Odlazi u potragu za nestalom kćeri u Afriku; tada knjiga postaje bolnija i teža za čitati.
Knjiga je opservacije današnjeg modernog i otuđenog čovjeka. Grunberg je izvrstan poznavatelj ljudske psihe i društvene zbilje, vodi nas kroz likove i zbivanja od tmurnog sjevera do mističnih sunčanih dina, propitujući nas o svrsi u svijetu nedopustive dekadencije. Roman Tirza razračunava se s prividom, očinskom ljubavi, nemoći i uljuđenom ksenofobijom. Glavni lik pokušava pomiriti svoj neuspjeh i gubitak s nadama koje je imao.

Intrigantna i dinamična knjiga u kojoj autor secira međuljudske odnose, a pritom zapinje i za globalna pitanja, dotiče se sraza kultura i svjetova. Ironičan, humoran, mudar, bizaran i brutalan ovaj nam roman otvara oči pred pojavama koje doživljavamo svakodnevnima - jasan i mračan prikaz onoga što ljudi čine sami sebi, a time i drugima.

Pavao Pavličić - Salon za plakanje

Novi roman Pavla Pavličića napeti je triler u kojem susrećemo starog poznanika, istražitelja Ivu Remetina, koji je još uvijek inteligentan detektiv, iako to zapravo uopće nije, nego mu u tome pomaže dugogodišnje novinarsko iskustvo.

Kada nestanak slavne glumice uznemiri njezinu obitelj i prijatelje, urednika Crne kronike i istražitelja-amatera Ivu Remetina zamolit će njezini prijatelji da pokuša odgonetnuti što se s njom dogodilo. Osim te zamolbe, zamolit će ga i da o cijelom slučaju ne obavještava policiju. Na zagrebačkoj Trešnjevci zaredat će otmice žena koje svojim izgledom podsjećaju na nestalu glumicu, pa će se niz nesretnih okolnosti početi povezivati u spiralu događaja koji bi za otete žene mogli završiti kobno.

Remetin će uspjeti pronaći nit koja spaja sve zločine no hoće li ostati vremena i da se otete žene spasi od sigurne smrti.