Maškart - novo lice recikliranja

Akademska slikarica Nina Bešlić otkriva novo lice recikliranja. I to u doslovnom smislu. Naime, od odbačenih materijala ona stvara nova lica. Otkrivamo što je Maškart.

Od davnina ljudi su pronalazili razlog da pokrivaju lice maskom. Maska štiti, stvara novo lice, služi kao pokrov koji čuva nečije crte lica zauvijek. Upotrebljava se u ritualima, u kazalištu. Umjetnost maskiranja posao je za umjetnike. U stvaranju novih lica jedna je umjetnica odlučila iskoristiti odbačene materijale i udahnuti im novi život. I tako nastaje Maškart.

Maškart je maska napravljena od škarta. Škart su materijali u našoj neposrednoj okolini. Poput vunice tekstila plastike, žice i ostalih materijala, objašnjava akademska slikarica Nina Bešlić.

Umjetnost pretvaranja škarta u maske slikarica Nina Bešlić prenosi dalje. U prostorima Hrvatskog dizajnerskog društva subotom se održavaju radionice za najmlađe. Jer dizajn je disciplina za koju je potrebno znanje, ali i mašta - toliko svojstvena djeci. U radionici Maškart učenici nižih razreda okušali su se u izradi maski od odbačenih materijala.

Radionica Maškart koncipirana je na način da se kod djece pobudi maštovitost i kreativnost pomoću vizualnih materijala koji će prikazivati povijest maske, znači način na koji se maska koristila kroz povijest i njena funkcija i nakana, kaže Bešlić.

Kako bi što bolje obavili zadatak, mladi dizajneri na radionici upoznaju i povijest ovog predmeta. Stvaranje novog lica svojevrsno je razotkrivanje.

Već drevne kulture su koristile masku koristeći je u grobnicama Zatim su koristili starogrčko kazalište je koristilo masku u predstavama; zatim imamo maske koje su koristili umjetnici koji su inspirirani stvarajući svoja umjetnička djela.

Djecu motiviraju tako što će prije svega pročitati hrvatske bajke i basne i na taj način će pronalaziti inspiraciju u pričama određenih likova i trebat će kreirati svoje likove. Naravno koristit će otpadni materijal što će ih dodatno još potaknuti na njihovu kreativnost. A koristeći te materijale djeca će morati paziti na likovnu kompoziciju.

Uz učenje likovnih tehnika polaznici dizajnerske početnice naučili su mnogo i o recikliranju. Pritom su stvorili nova lica koja ne skrivaju, nego otkrivaju mogućnosti materijala i maštu autora.