Znate li tko pjeva na tanko i debelo?

KUD 'Mate Balota', Rakalj, osnovan je 1996. i okuplja sedamdesetak plesača, svirača i pjevača, od vrtića, osnovne i srednje škole, studenata i odraslih članova, koji njeguju tradiciju i tradicijske vrijednosti svojeg kraja narodnim plesovima, svirkom na mihu, roženicama i harmonici te narodnim napjevima na tanko i debelo.

Cilj osnivanja KUD-a bio je dobro i korisno provođenje slobodnog vremena mladih, razvijanje inicijative, kreativnosti, afirmacija pozitivnih vrijednosti, ali ne samo to. Jedan od važnijih ciljeva je usvajanje znanja o obilježjima svoje kulture, razumijevanje pojma identiteta jer tek poznavanjem svoje vlastite kulture, moguće je tu kulturu čuvati, nadograđivati, promicati i čuvati za nove generacije.U svojih 21 godinu djelovanja, članovi KUD-a su svoj kraj predstavili u mnogim krajevima širom Hrvatske, ali i izvan granica domovine. Bila su zapažena njihova gostovanja na brojnim smotrama i susretima po Istri, na Krku, Dalmaciji, Gorskom kotaru, Moslavini, Podravini, Istočnoj Slavoniji, Zagrebu, Zagorju te u Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Među nastupima posebno treba naglasiti nastup na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, te nastup na Pantovčaku kod Predsjednika Republike.

Plesovi koji se plešu su balun, ballo di sedia, sette passi i spitz polka, stara polka, promjena, a koreograf je gospodin Stjepan Celić. Svirka koja otvara svaku svečanost i koja se uvijek svira prva je mantinjada. Pleše se u pratnji miha i roženica ili roženice ili harmonike. Na repertoaru narodnih pjevača su stari istarski napjevi na tanko i debelo, a najpoznatije pjesme su Spod mi Raklja sela, Divojka je uranila, Oj Rakljanko, Cviće mi polje pokrilo, Kada san se z dragon rastavija, Koliko je od Učke do moraČlanovi KUD-a odjeveni su u tradicionalnu istarsku narodnu nošnju, jednostavnu u svojoj pojavnosti jer područje Raklja obiluje kamenom i oskudnim načinom života u prošlosti te je muška i ženska narodna nošnja slika težačkoga života, ali nadasve odraz jednostavnosti, širine i bogatstva duha. Sadržaj tradicionalnog stola u vrijeme Božića ne može proći bez maneštre od slanca(slanutak), bakalara s posuticama, slanih sardoni, fritula, kroštula, suhih smokava, vina, rakije, istarskog pršuta, istarskog sira i istarskih kobasica.

KUD nosi ime znanstvenika i književnika Mije Mirkovića – Mate Balote, koji je živio i radio kao profesor na Pravnom fakultetu u Subotici od 1928. - 1939. god. gdje je i nastala najpoznatija i najvažnija zbirka pjesama 'Dragi kamen' iz 1937. Njeguje se interpretacija njegovih pjesama na nastupima Društva.Rakalj je mali gradić na zapadnoj obali Raškog zaljeva na jugoistočnoj obali Istre, 12 km sjeveroistočno od Marčane i 30 kilometara od Pule. U Raklju djeluje katedra Čakavskog sabora. Prvi put se spominje 1190., nekada je bio poznat po tradicionalnoj istarskoj lončariji, čija se tradicija želi ponovno oživjeti u turističke svrhe, te po moreplovcima i ribarima. Izletnicima je atraktivan zbog kulturno-povijesnih znamenitosti (župna crkva barokne gradnje iz 18.st., ruševine kaštela Rakalj) i etnografske zbirke uređene u rodnoj kući znanstvenika i književnika Mije Mirkovića (Mate Balote).