Putujući park skulptura stigao u Zagreb

Uz zagrebačku Slavonsku aveniju nastaju nezaboravne adventske skulpture od vinove loze. Grade ih petorica braće Slavonaca udružena u udrugu Arteco, a svakoga dana imaju i radionice od deset ujutro pa do mraka, na kojima im se možete pridružiti i okušati se u kiparskom umijeću te istodobno doživjeti čaroliju adventa kad skulpture zasvijetle.

Putujući park skulptura stigao je na Advent u Zagrebu. Petorica Slavonaca, braća Pavletić iz mjesta Malina u općini Orinovac pokraj Slavonskog Broda, dio skulptura donijeli su iz Parka na Krku gdje ih izlažu. No u Zagrebu, uz Pegaza i Kentaura, dupina te likove iz priča Ivane Brlić Mažuranić nastaju i nove skulpture - sveti likovi koji putuju ususret Isusovu rođenju.

U Zagrebu izlažu prvi put. Turistička zajednica grada Zagreba uvrstila ih je u ponudu adventskih događaja. Njihov je park otvoren i besplatan je pristup svakoga dana od 10 sati do mraka, a umjetnici pozivaju da se s njima okušate u oblikovanju skulptura od vinove loze. Izrađuju i skulpture od maslinova drva, a posebna inspiracija im je lik žene koju zovu Tena. Naime, Tena je napisana baš onda kad je njihov pradjed radio u Šumariji Lipovljani zajedno s Josipom Kozarcem. Vjerojatno je po njemu Kozarac svojoj Teni i dao prezime Pavletić.

U zagrebačkom parku braće Pavletić su i Domaći, iz priče Ivane Brlić Mažuranić. Glavni kipar i umjetnik Zoran kaže da noću sanja svoje likove i da ga intuicija i snovi vode u stvaranju.