Lisinski na nogama uz najveći romski orkestar na svijetu

Osnovani prije nepune tri godine,  gostovali su po cijelom svijetu i gotovo je nemoguće nabrojiti sve zemlje i ugledne pozornice na kojima su nastupali. Romski filharmonijski orkestar svira glazbu od klasike do čardaša i uvijek je to strastveno, emotivno i uglavnom bez notnog materijala - tako je bilo i na sinoćnjem nastupu u dvorani Lisinski.

Mi nismo samo članovi orkestra, mi smo i obitelj, govore članovi najvećeg mađarskog romskog orkestra koji broji stotinu članova i u tome je vjerojatno dio tajne zašto tako zvuče, zašto oduševljavaju publiku različitih dobi i glazbenih ukusa. Puni sastav orkestra čini nekoliko naraštaja pet velikih romskih obitelji, a svaki koncert sviraju kao da im je prvi.

Neki orkestri zapravo su radno mjesto gdje se svira glazba, ali ako se osjećate članom jedne velike obitelji, onda je glazba uvijek ljepša,  kaže Lajos Sárközi Junior, prva violina orkestra. Orkestar u nešto smanjenom izdanju, sa šezdesetak članova, za svoj prvi nastup u Lisinskom dočarao je svoju virtuoznost u paleti glazbenih žanrova od klasike Brahmsa, Čajkovskog, Straussa, Montija do tradicionalnih romskih djela.

Opće je poznato i uvijek zanimljivo kako sviraju bez glavnog dirigenta i partitura, na što  Lajos Sárközi Junior kaže:  Svaki romski glazbenik u Mađarskoj svira u restoranima i kavanama, a ondje nema nota. Od djetinjstva smo naučeni tako svirati. Naravno, na probama se služimo notama, ali na koncertima nam ne trebaju, a dirigent je uvijek netko od prvih violina.

Zagrebačka publika dobila je dva sata glazbenog užitka koji je obilno nagradila pljeskom i ovacijama.