Koje tajne skrivaju čuvaonice Hrvatskog povijesnog muzeja?

Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu prava je čuvaonica povijesnih tajni. No, Nedostupna baština, kako je nazvana upravo otvorena izložba - baštinu čini dostupnom. Prvi su put u povijesti izloženi predmeti koje su do sada vidjele uglavnom samo spremačice. A otkrivena je još jedna tajna - što će biti s preseljenjem tog Muzeja s Gornjega grada na adresu bivše Tvornice duhana Zagreb.

Posjetitelji izložbe mogu među ostalim premijerno razgledati jatagan s motivima iz Starog zavjeta, koji je, kao i trećina od 216 muzejskih predmeta, funduse i depoe zamijenio osvijetljenim staklom Hrvatskog povijesnog muzeja. Sviđa se to i turistima koji ne kriju oduševljenje: Iz Belgije smo, ovo je veoma uzbudljivo jer se prvi put susrećemo s poviješću vaše zemlje, i to na ovako pregledan način, a u prizemlju smo pročitali i koja je poruka izložbe; jako mi se sviđa dizajn na koji je prikazan povijesni pregled; sviđa mi se tema, i to što su otkrivene tajne, ali i zbirke - jer svaki će predmet ispričati neku zanimljivu priču.

Priča je to o nedostupnoj baštini - tajnama čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja, a izložena je u 6 prostorija. Tematske cjeline su politika, gospodarstvo, svakodnevica, znanost i obrazovanje, kultura i mediji, sve ono što je vezano za ljudsku djelatnost,  objašnjava autorica koncepta izložbe Ela Jurdana koja ističe da je cilj bio pokazati javnosti da je potencijal muzeja velik.
Upozoriti žele i na problem prostora - odnosno potrebu preseljenja u prostore bivše Tvornice duhana Zagreb koju je Vlada prije 10 godina kupila za 70 milijuna kuna, no zbog promjena projekta 2012. godine nastali su i pravni problemi, koje je komentirala ravnateljica muzeja Matea Brstilo Rešetar: Mogu posvjedočiti da su od 2016. godine intenzivna nastojanja u Ministarstva kulture da se projekt digne na noge, da se ishode dozvole i nadiđu pravni problemi.  Na otvorenju je bila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je o problemu preseljenja rekla: Time se bave druga tijela, a za nas je samo važno da što prije od nadležnih tijela dobijemo smjernice i nastavimo s radom. U dogovoru s gradom osigurat ćemo i sredstva iz europskih fondova.

Tako bi ovi odabrani predmeti trebali naći mjesto u prvom stalnom postavu jednog od najstarijih hrvatskih muzeja koji je podstanar punih 170 godina.