Izabrana djela najmlađeg preporoditelja

Ivan Trnski bio je prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika, predsjednik Matice hrvatske i najmlađi preporoditelj, zaslužno je ime hrvatske književnosti, ali mladima ne baš i poznato. No, njegova Izabrana djela možda bi mogla to promijeniti.

Pisao je pjesme na valu preporodnih i domoljubnih ideja. Prevodio je s nekoliko jezika. Stavljalo ga se uz bok najvećim preporodnim i postpreporodnim književnicima, govorilo se da nadmašuje autore poput Preradovića i Mažuranića. Dr. sc. Suzana Coha s Filozofskog fakulteta u Zagrebu zato napominje: Nepobitno je to da je on svojim djelovanjem, i to ne samo neposrednim književnim angažmanom, nego radeći i na afirmaciji književnih institucija, časopisa i hrvatskog književnog jezika, sudjelovao u stvaranju temelja hrvatske književnosti i modernog hrvatskog identiteta.

U Izabranim djelima su popijevke, zbirka Krijesnica - prva zbirka koja je privukla čitatelje prije Šenoe, ističe priređivačica izdanja dr. sc. Katica Čorkalo Jemrić: On je i pripovijetke pisao prije Šenoe, objavljivao je u Vijencu, on je i imenovao Vijenac; dakle, mi ni ne znamo kolike su njegove zasluge. On je prvi napisao putopis – čak i prije Vukotinovića i svih ostalih, među prvima je zamijenio i ilirsku ideologiju - južnoslavensku riječ za hrvatsku.

O Trnskome možemo govoriti ne kao autoru koji je u vrhovima književnosti, nego u njezinim temeljima – ocjena je dr. sc. Marine Protrke Štimec s Filozofskog fakulteta u Zagrebu: On je zapravo te temelje izgradio i svojim književnim i prevodilačkim radom, ali i skupljanjem rečenica, fraza, poslovica, zagonetki - svega onoga što je našao na terenu. To je sve ugradio u svoj književni rad, a pomogao je i u pisanju Šulekovog rječnika i time zapravo stvorio ono što hrvatski jezik jest.

Ivan Trnski djelovao je u književnom i društvenom životu punih 75 godina.