U Dubrovniku održana pretpremijera filma 'Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi'

Osmi dio najpoznatije svjetske filmske sage 'Ratovi zvijezda - Posljednji džedaj', danas se počinje prikazivati u hrvatskim i svjetskim kinima. Milijuni gledatelja diljem svijeta vidjet će Dubrovnik u kojem je sniman dio filma.

U tom je gradu sinoć održana pretpremijera filma. Sve ljubitelje svemirske sage na Stradunu su dočekali Darth Vader i Stormtrooper, a program se nastavio 3D mappingom na Zvoniku uz laserski i dimni performance na ulazu u Lužu. Sve je to bio samo uvod za pravi spektakl – pretpremijeru osmog nastavka Ratova zvijezda u dvoranama kina Sloboda i Visia.

Film,  koji je dijelom sniman i u Dubrovniku, režirao je Rian Johnson, glazbu i dalje potpisuje slavni skladatelj John Williams, a glumačku ekipu čine Daisy Ridley u glavnoj ulozi, Carrie Fisher i Mark Hamill kao legendarni brat i sestra te John Boyega i Oscar Isaac, poznati likovi iz prethodnog filma 'Sila se budi' te Adam Driver kao negativac.

U 'Posljednjem Jediju', nastavku filma 'Sila se budi', odnosno drugom dijelu trilogije, priča postaje još složenija - poslije ulaska u svijet Jedija, Rey se pridružuje na epskom putovanju Lukeu Skywalkeru u otkrivanju misterija Sile i tajni prošlosti. Na tamnoj se strani i ovaj put našao Kylo Ren, koji je u prošlom filmu u dvoboju ubio svog oca, svima omiljenog, Hana Sola, a njegova se unutarnja borba između svijetle i tamne strane i dalje nastavlja.

Film ponovno predstavlja i svoje slavne fanove - u gostujućoj ulozi stormtroopera su princ William i princ Harry, a snagama Prvog reda pridružuje se Tom Hardy. Kao nove nade trilogije najavljeni su i Lupita Nyong'o, Benicio del Toro, Laura Dern i Gwendoline Christie, najpoznatija po ulozi Brienne od Tartha u 'Igri prijestolja'. Novost su i slatki izvanzemaljci, bića zvana Porgovi.

Dubrovnik je u filmu glumio glamurozni galaktički grad Canto Bight, grad mnoštva casina i trkališta, a na projektu je bilo angažirano 286 domaćih filmskih djelatnika, 10 pripravnika i 120 statista. Snimanje, realizirano kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, trajalo je od 9. do 17. ožujka prošle godine. Domaći servisni producent bio je Formula Film, a hrvatski kinodistributer je 2i Film.

Jučer je u zagrebačkoj Kinoteci prikazan 'Rouge One: Priča iz Ratova zvijezda' (2016.), prvi film serijala 'Ratovi zvijezda' sa samostalnom pričom. Danas je u poslijepodnevnim satima na programu bio 'Ratovi zvijezda: Sila se budi' iz 2015. godine, koji je radnjom smješten trideset godina nakon događaja iz filma 'Povratak Jedija', a potom je prikazan i novi dio 'Posljednji Jedi'.