U Rijeci počinje Tjedan čokolade

Namirnica koja potiče osjećaj ugode već pri samoj pomisli na nju je, naravno, čokolada.

Nakon konzumiranja čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini, takozvani hormoni sreće. A jedna kockica čokolade navodno sadrži jednaku količinu antioksidansa kao i čaša crvenog vina. Pri tome se misli na kvalitetnu tamnu čokoladu, s visokim udjelom kakaove mase (više od 70%).Čokolada se proizvodi od zrna kakaa, ploda drva kakaovca (lat. Theobroma cacao ili hrana za bogove), tisućljetna joj povijest seže do Maja, starog naroda središnje Amerike, a glas o njoj u Europu je prvi donio Kolumbo. U gastronomiji se uglavnom koristi za pripremu slastica, ali zbog osebujna okusa gorka je čokolada izvrstan dodatak i slanim jelima.

Zahvaljujući svojoj pomorskoj i trgovačkoj povijesti, Rijeka ima poveznicu s čokoladom puno posebniju od samog uživanja u njoj. Još davne 1896. otvorena je velika Riječka tvornica kakaa i čokolade, prva na području ovog dijela Europe, koja je proizvodila razne čokoladne poslastice, sve do pred kraj Drugog svjetskog rata, kada je zatvorena. Tragom tog slatkog dijela ovdašnje povijesti osmišljen je gradski suvenir - Riječka čokolada i praline, koje vam, za razliku od klasičnih suvenira, sigurno neće skupljati prašinu, ako uopće i stignu do kuće!

Ines Boban Štiglić, TZ Rijeka i kuhar Vedran Senjan o Tjednu i čokoladi, koji traje do 21. prosinca, govorili su za emisiju Dobro jutro, Hrvatska.