Jazz orkestar HRT-a svečano proslavlja 70 godina

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije svoju će 70. obljetnicu obilježiti 19. prosinca svečanim nastupom u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, na kojemu će pod ravnanjem šefa dirigenta Andreasa Marinella ugostiti niz istaknutih imena iz svijeta glazbe koja su tijekom godina obilježila njegovo djelovanje.

Jazz orkestar HRT-a, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem svrstava se među najdugovječnije big bandove na svijetu. Utemeljen je u sezoni 1946./1947. kao Plesni orkestar Radio Zagreba za potrebe radijskih emisija i snimanja, da bi s vremenom počeo i javno nastupati u zemlji i inozemstvu. Osim sudjelovanja u nizu javnih emisija te samostalnih koncerata, od 2000. godine održava vlastiti koncertni ciklus koji se izravno prenosi na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Od vodstva prvih dirigenata, Zlatka Černjula, Miroslava Killera, Milivoja Körblera i Nikice Kalogjere, preko Miljenka Prohaske koji ga je vodio više od 30 godina, do Silvija Glojnarića, Saše Nestorovića i današnjeg šefa dirigenta, Andreasa Marinella (od 2015.), orkestar se profilirao u jedan od najutjecajnijih jazz sastava na našoj sceni i pravi nukleus ponajboljih jazz glazbenika. Jedna od posebnosti orkestra je što većina članova, osim kao izvođači, djeluju i kao skladatelji i aranžeri. 

Miljenko Prohaska, koji je orkestar vodio najdulje, od 1955. do 1989., usmjerio je programsku orijentaciju na domaći repertoar, čime je orkestar izgradio specifični stil, prepoznatljiv u međunarodnim okvirima. Ta praksa traje i danas kroz natječajni projekt Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a, autorske koncerte članova orkestra i brojne suradnje s domaćim glazbenicima raznih žanrovskih opredjeljenja. Istovremeno, vodeći glazbenici međunarodne jazz scene redovito gostuju kao solisti i dirigenti, a sve to zabilježeno je na audio i video snimkama pohranjenima u arhivi HRT-a i na nizu diskografskih izdanja.

Veliku 70. obljetnicu Orkestar će proslaviti pod vodstvom svojeg šefa dirigenta Andreasa Marinella i uz goste koji su po mnogočemu obilježili njegovo djelovanje - Gabi Novak i Matiju Dedića, Zdenku Kovačiček, Marka Tolju, te instrumentalni sastav Chui.

Pogledajte gostovanje Andreasa Marinella u Vijestima iz kulture: