'Kašeta brokava' ponovo na splitskim kazališnim daskama

Nakon što je hvaljena predstava 'Kašeta brokava' osvojila i publiku i kazališnu kritiku u prošloj sezoni, i ove godine vraća se na splitske kazališne daske. Predstava počinje večeras u 19.30 pa će svi koji su je propustili do sada pogledati imati priliku provjeriti i pogledati zašto je kazališna predstava Elvisa Bošnjaka pobrala tako dobre kritike i reakcije publike.

Kašetom brokava, s podnaslovom Mali Lear iz Veloga Varoša, Bošnjak na svoj suptilan, snažan i dirljiv način piše svojevrsnu repliku na Shakespeareova Kralja Leara, pričajući nam priču o jednoj velovarškoj obitelji, ili bolje fameji,o jednoj kamenoj kući na tri poda, o jednoj smokvi i o jednom veselom rođendanu najstarijeg člana obitelji - oca, koji se baš tada odluči podijeliti nasljednicima svoju mižeriju. A podjela kakva god bila, kraljevska ili velovaroška, uvijek otvara prostor za dramu.

Tekst jednog od najvažnijih suvremenih domaćih dramatičara Elvisa Bošnjaka susret je s njim novim i starim. Njegovo pismo ponovno je u okviru onoga što najbolje poznaje, i ponovno crpi iz klasika, ali zato da bi lokalnom koloritu dodao sudbonosnu težinu i istodobno joj humorom izmakao tlo pod nogama. Mali Lear iz Veloga Varoša, kako glasi podnaslov, upravo je to: velika priča o svjetonazoru svedena na lokalnu i obiteljsku 'miru', a opet dovoljno velika da je razumiju svi, bez obzira na meridijane i paralele.

Redateljica  predstavi je Nenni Delmestre. Scenografiju potpisuje Lina Vengoechea, kostimografiju  Sara Lovrić Caparin, a scensku glazbu Željko Brodarić Jappa. Svjetlo je oblikovao Zoran Mihanović, a zvuk Damir Punda. Za izradu scenografskih elemenata odgovoran je Ozren Bakotić, a za maske Dolores Žanko.

U predstavi glume Trpimir Jurkić, Goran Marković, Snježana Sinovčić Šiškov, Filip Radoš, Bojan Brajčić, Sara Ivelić, Nives Ivanković, Nenad Srdelić, Petra Kovačić Pavlina, Pere Eranović i Marjan Nejašmić Banić.

S redateljicom Nenni Delmestre razgovarao je Šime Kovačević (HRT):