Zapuhale Vjetrove sjene Zdenka Bašića

Mističan i bajkovit svijet iz mašte nagrađivanog ilustratora, redatelja i umjetnika Zdenka Bašića stigao je u zagrebačku Galeriju Klovićeve dvore.

Sjeverozapadni vjetar
, Mjesečeve sjene, Vremenski stroj, Rat svjetova, Božićne priče – to su naslovi ciklusa iz kojih je izabrano  pedesetak radova za Bašićevu samostalnu izložbu u Klovićevim dvorima. Izložba je organizirana u povodu Grand Prixa koji je osvojio na prošlogodišnjem, šestom Hrvatskom biennalu ilustracije za najbolji odgovor na zadanu temu preispitivanje odnosa ilustracije i animacije, njihovo preplitanje i primjena.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture:Danijela Marković, koja je uz Koraljku Jurčec Kos, autorica i kustosica izložbe, ističe da to nije prvi put da Bašić izlaže u Galeriji Klovićevi dvori: Vrlo zapažena bila je i njegova opsegom mala, no bajkovitošću scenografije začudna, scenografska instalacija postavljena u predvorju Galerije 2011. godine prilikom predstavljanja knjige Sjeverozapadni vjetar,  podsjetila je Danijela Marković.

Izložba u Klovićevim dvorima, koja ostaje otvorena do 28.siječnja, provest će posjetitelje kroz Bašićev  „mističan, tajnovit, čaroban, bajkovit, magičan, onostran“ svijet, kojim vladaju mir i tišina, a nastanjuju ga vile i vilinski narod, vještice i coprnice, vilenjaci, vukodlaci i patuljci, vilovnak, suđenice, nevidinčići, kvatri, mraki, mraz, Mura, Mračnak, jagari, pesiglavci, raznovrsno bilje koje ima dušu, visibabe, zvončići, zumbuli, kukurijek, jaglac, đurđice, djetelina.

Pogledajte i razgovor sa Zdenkom Bašićem kojega je emisiji Pola ure kulture ugostio Dražen Ilinčić: