Zajedno protiv govora mržnje na nogometnim utakmicama

Protiv neprimjerenog ponašanja navijača, vrijeđanja i nasilništva među mladima u sportu treba djelovati prevencijom, apelira Varaždinska policija kroz program "Zajedno protiv govora mržnje".

U varaždinskoj Drugoj gimnaziji praznik sporta: snage odmjeravaju školska i policijska ekipa, a u sklopu projekta "Zajedno protiv govora mržnje".

Projektom žele potaknuti mlade sa spriječe govor mržnje i potaknuti odrasle skupine da se pridruže mladima i da pokažu kako se zapravo treba navijati, kažu iz policije.

Sve što se radi u prevenciji huliganizma i nasilja na sportskim terenima je itekako dobrodošlo, ima svoju usvrhu. Nažalost, svjedoci smo da su pogotovo nogometni stadioni postali poprište različitih vrsta nasilja, napominje Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Ponekad s teškim posljedicama, poput nereda na utakmici Dinama i Hajduka 2010. Tijekom te utakmice je policijskom tehničaru za prevenciju Kristijanu Trokteru eksplozivna naprava treće kategodije eksplodirala ispod nogu i oštetila oko, u biti, kaže, oko mu se raspuknulo.

Među mladim navijačima na ovoj utakmici sasvim drugo ozračje. O sigurnosti se govorilo i na sastanku u Varaždinskoj županiji koja pokreće inicijativu da se službe za krizna stanja ujedine.

Da imaju štabove na jednom mjestu, da imaju prostore za vježbe i vozila na jednom mjestu - što je nešto što je domet Europe, a mi danas još nemamo, objašnjava varaždinski župan Radimir Čačić.

Sigurnosti prometa, pridonosi novi varaždinski kružni tok, uređen uz pomoć Nacionalnog programa sigurnosti prometa. U planu je i mreža biciklističkih staza po Varaždinu kako bi bili prvi grad koji bi bio pokriven biciklističkim stazama.

I taj će se projekt razmotriti, najavio je ministar unutarnjih poslova.