130 godina strukovne škole u Samoboru

Srednja Strukovna Škola U Samoboru osnovana je davne 1887. I od tada 130 godina radi neprekidno, promijenivši šest država i šest imena, od Šegrtske škole do današnjeg naziva Srednja strukovna škola. Samoborska škola jedna od prvih dvanaest šegrtskih škola osnovanih u Hrvatskoj.

Školu trenutačno pohađa 437 učenika u 21 razredu. Obrazuju se u četiri sektora: elektrotehnika – tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku, elektroinstalater, elektromehaničar; strojarstvo - instalater  grijanja i klimatizacije, automehaničar; promet i logistika – vozač motornog vozila i osobne usluge – frizer, kozmetičar.

U školi djeluje, među ostalim, i klub inovatora čiji je su članovi Martin Sokolović, Lovro Stipanović i Josip Oroz s mentorom Ivanom Vlainićem ove godine na svjetskom sajmu inovacija u njemačkom Nürnbergu  iENA 2017.  osvojili zlatnu medalju za rad '3D znanstvena podmornica'. Za isti su rad dobili i zlato na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u srednjoškolskoj  konkurenciji. 3D znanstvena podmornica u cijelosti je izrađen u školi, škola je kroz EU-projekte nabavila opremu; 3D printer, skener i softver.

Više od 20 medalja osvojili su učenici škole u posljednji 20 godina, jer su redovni natjecatelji na sajmovima inovacija u Ženevi, Nürnbergu i Bruxellesu, među ostalim u samoborskoj Srednjoj strukovnoj školi počeo i Mate Rimac, danas najpoznatiji hrvatski poduzetnik i inovator. Prilikom proslave u petak, 15. prosinca, u krugu škole otvorena je električna punionica za automobile.

O školi su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Davor Škiljan, ravnatelj Srednje strukovne škole Samobor i Martin Sokolović, učenik 4. razreda: