Započela gradnja prve tvornice ekstrudirane hrane za kućne ljubimce

U Virovitici je položen kamen temeljac za izgradnju prve hrvatske tvornice ekstrudirane hrane za kućne ljubimce, u koju će biti uloženo 15,4 milijuna kuna. Iz EU fondova se sufinancira 5,3 milijuna kuna, priopćeno je iz ureda virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina.

Viroviticu smo odabrali zbog odličnog zemljopisnog položaja te dostupnosti potrebnih sirovina neophodnih za konkurentan domaći izvozni proizvod, kazao je direktor Tvornice dobre hrane Marko Škrablin, dodavši da je važan kriterij odabira lokacije izgradnje i poslovna zona Grada Virovitice, koja se pokazala infrastrukturno najspremnijom za pokretanje investicije.

Projekt je započeo u lipnju 2017. i traje do 1. prosinca 2018., a u njegovu provedbu uključeni su i Veterinarski fakultet i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Zagrebu.

Izgradnja prve hrvatske tvornice ekstrudirane hrane za kućne ljubimce u Virovitici značajan je preduvjet za razvoj lokalnog poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. Investitori u zonama građevinsko zemljište mogu dobiti već za kunu po kvadratnom metru. Grad pomaže i kod ishođenja građevinskih dozvola. Od nove godine olakšice planiramo proširiti na kompletno gospodarstvo, odnosno na sve tvrtke registrirane na području grada, ne više nužno samo one u zonama, rekao je gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin na svečanom polaganju kamena temeljca.

Na razini Europske unije industrija kućnih ljubimaca u 2016. generirala je 35,5 milijardi eura prihoda. U Hrvatskoj trenutno nema proizvodnje ovakve vrste, dok, primjerice, u susjednoj Srbiji postoji 8 tvornica hrane za kućne ljubimce.