Što je fotograf bez galerije? Čini se - prošlost

Katedra fotografije zagrebačke Akademije dramske umjetnosti dobila je izložbeni prostor – Galeriju f8, i to 45 godina nakon prve fotografske izložbe svojih studenata. Bivši studenti, a danas priznati hrvatski fotografi, svoje studentske dane pamte drugačije.

Super je to što je otvorena galerija jer kada se ranije izlagalo, to se činilo u hodniku Akademije, a tamo izložbe nikada ne bi bile doživljene kako treba,  kaže direktor fotografije Tomislav Može, a dekanica Akademije Franka Perković Gamulin dodaje: Meni je posebno drago radi studenata fotografije zato što je ta katedra, osnovana 2004. godine, donijela ključnu revitalizaciju fotografije u Hrvatskoj.

Kustosica izložbe Jelena Blagović Pavičić ističe da je galerija otvorena radovima bivših studenata koji su bili zlatna generacija u vrijeme osnutka studija i koji su danas zapaženi mladi umjetnici. Projekt je pratila suradnja sa studentima dizajna Arhitektonskog fakulteta koji su osmislili vizualni identitet galerije, a uz fotografe, adresa Trg Republike 8 od sada je važna i za studente montaže. U taj smo prostor uz galeriju doselili i naše montažere koji su desetljećima radili u nehumanim uvjetima u podrumu Akademije u vlazi bez prozora, a ja se šalim da će to dovesti jedan novi val veselja u hrvatski film,  zaključuje dekanica Perković Gamulin.

Galerija f8 važan je pomak na hrvatskoj umjetničkoj sceni s obzirom na činjenicu da do sada nije postojala specijalizirana galerija za studente fotografije.