Shakespeareov 'Kralj Rikard III.' u Gavelli

Večeras u zagrebačkoj Gavelli premijera predstave 'Kralj Rikard III.' Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog.

U viziji redatelja koji je u teatru 'Gavella' uprizorio 'San Ivanjske noći', jedan od najuspješnijih naslova u povijesti te kazališne kuće, dolazi i Shakespeareov komad izuzetne snage i političnosti, priča o ambiciji, vlastohleplju, moći i žudnji za dominacijom. Naime, kroz događaje nas vodi lik (antiheroj) čiji su postupci sve samo ne moralni, ali inteligencija mu je zavodljiva i sposobnost uvida razorna pa ne možemo ne putovati s njim, ne promatrati događaje (i) njegovim očima. Lordovi i kraljice, vojvode i ubojice, iscrtavaju fabularni sklop visoke napetosti i prenapregnutosti, donoseći na pozornicu svijet gdje je čovjek čovjeku ponajprije vuk, a tek potom brat, sin, prijatelj, ljubavnik...

U žestokoj priči visoke napetosti, s Ozrenom Grabarićem kao Rikardom III., pozornicu dijele i Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić Vejzović, Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Filip Šovagović, Nikola Baće i Anica Kovačević.

Režiju i scenografiju potpisuje Aleksandar Popovski, Andy Jelčić je prevoditelj, a Marita Ćopo potpisuje kostimografiju. Auto glazbe je Marjan Nećak, autori videa Lana Cavar i Timy Šarec, oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

Dan prije svečana premijere u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su redatelj Aleksandar Popovski i glumice Dijana Vidušin i Martina Čvek te govorili kako su tekle pripreme za ovu dugoočekivanu predstavu.