Peti Maraton "kratkiša" za najkraći dan u godini

Maratonom kratkometražnih filmova peti se put na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi ta filmska forma, a programi će se odvijati u 22 kina diljem zemlje. Bit će prikazano ukupno 37 filmova, a među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalima. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Organizatori Maratona iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) najavljuju četiri programa: Hrvatski maratonci 1 i 2 donose recentno nagrađivane domaće "kratkiše", a Domaći mali maratonci i Europski mali maratonci okupljaju animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima. U programu Hrvatski maratonci 1 i 2  10 je domaćih filmova: Gamer girl Irene Jukić Pranjić, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović, Tanja Jasne Nanut, Trip Marka Meštrovića, Siguran let Alda Tardozzija, Čistačica Matije Vukšića, Blink Jakova Labrovića, Noćna ptica Špele Čadež i Manivald Chintis Lundgren.

U programu Domaći mali maratonci bit će prikazan serijal animiranih filmova Koyaa i nestašni predmeti autora Kolje Sakside kao i Ježeva kuća Eve Cvijanović, a u sklopu europskog programa najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Nizozemske, Slovenije, Italije, dva filma iz Francuske te po jedan iz Hrvatske, Portugala i Španjolske.Osim u kinima, Maraton kratkometražnih filmova ove će se godine održavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra, gdje se nalaze i svi deatlji o programima u stvarnom svijetu. 

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Jubilarni peti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.