Ornitološko prvenstvo u Sukošanu

Briga o pticama i svim njihovim vrstama od velike je važnosti za očuvanje prirode. A ljubitelji ornitologije u Sukošanu pokraj Zadra ovoga vikenda mogu doći na svoje. Ondje je otvoreno prvenstvo Hrvatske, a gotovo 1500 pernatih ljubimaca mogu vidjeti i ostali posjetitelji.

Uzgajivač papiga Stanko Šubr iz Novske doveo je svoje ptice na ornitološko prvenstvo u Sukošan. Puno ljudi ima ptice nikad ih ne izlaže. I kažu, imamo. Pokaži ih, donesi, nek ih ima i nek ih se ocjeni da se vidi gdje se tko nalazi.

Domaćin prvenstva, Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar, stara kao i ovo prvenstvo - četrdeset godina, u ovom događaju vidi još jedan veliki smisao - očuvanje tih životinjskih vrsta.

Moramo poštivati te prirodne regule, od faune Europe, znači divljih ptica, prirodnih ptica, da bi sačuvali njihovu prirodnu i veličinu i namjenu, poručuje Nediljko Kovačević, dopredsjednik Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar.

Nadogradnje ili kako ih uzgajivači nazivaju - mutacije, rado razgledavaju djeca. Osobito ona iz Osnovne škole Sukošan u kojoj se prvenstvo održava. I kada djeca ovdje provedu vrijeme umjesto u sjedenju za računalom, za ove uzgajivače već je uspjeh. Nadaju se da će bar nekoga iz mlađe generacije i zainteresirati.