Najplodnija godina HAZU-a

Godišnja skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), kao svojevrsni rezime rada te naše najstarije i najuglednije znanstvene ustanove, pokazala je da je 2017. godina jedna od najplodnijih u akademijinoj povijesti.

Više od četiri stotine različitih događaja, znanstvenih skupova, kongresa, simpozija, mnogobrojnih kulturnih i edukativnih događanja obilježilo je ovu Akademijinu godinu. Više nego ikad, različite su političke, društvene i kulturne institucije tražile suradnju i Akademijino mišljenje.

Držali smo se postulata,  istaknuo je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, da nikada ne kritiziramo ako nemamo moguće rješenje. A nema područja od društvenog, kulturnog i gospodarskog interesa u kojima nisu djelovali. Akademija je prepoznata kao važan čimbenik u društvu, kao institucija koja osigurava stajališta temeljena na stručnim, znanstvenim i etičkim principima,  istaknuo je akademik Kusić.

2017. godina važna je i po iznimnoj međunarodnoj aktivnost i projektima podupiranim značajnim sredstvima iz europskih fondova, primjerice novi revolucionarni lijek za kralježnicu. Najvrjednija dostignuća su sigurno početak financiranja Hrvatskog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu,  napomenuo je akademik Slobodan Vukičević,  a akademik Davor Miličić dodao je da se o kvaliteti znanstvenog rada ne može govoriti ako nije međunarodno prepoznat. Ako po tome mjerimo aktivnost Akademije u međunarodnim okvirima, ona je respektabilna,  zaključio je akademik Miličić.

Bogat je i plan rada za sljedeću godinu – među ostalim, najavljen je dovršetak projekta popisivanja svih kulturnih dobara Hrvatske, te posljednji svezak monumentalne edicije Hrvatska i Europa.