Čudovišta od kojih učimo

Svojim Čudovištima splitskoj publici predstavio se likovni umjetnik Stanislav Marijanović. U galeriji Studio 21 izložio je ilustracije iz desetak knjiga za koje je napisao i tekstove.

Čudovišta djecu poučavaju, a odraslima ukazuju na mane i propuste. Pedesetak ilustracija u tehnici akvarela grafičar i ilustrator Stanislav Marijanović naslikao je za knjige posvećene njegovim kćerkama. Kako su one rasle, ja bih za njihov uzrast radio sljedeću knjigu, tako da sam ih kroz knjige i priče o čudovištima dopratio do punoljetnosti, kaže Marijanović koji je profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i autor 12 knjiga prevedenih na dvadesetak jezika.

Marijanović se usavršavao u inozemstvu, a za grafičku izvrsnost dobio je brojna priznanja i nagrade, među kojima su i mnoge međunarodne. Ono što je nas ponukalo da napravimo Stanislavovu izložbu je ta minucioznost izvedbe i vrsnoća zanata i crteža,  objašnjava kustos izložbe Toni Horvatić, a autor Marijanović dodaje: Kroz tolike godine, koliko sam u ilustraciji, počeo sam je puno više cijeniti nego dan prije nego sam se odlučio da to počnem raditi. Čudovišta su atraktivna i duhovita, njihovi oblici maštoviti i veseli.

Ta je izložba nastavak Horvatićeva projekta Mogućnost rubnog u Studiju 21, čiji je cilj dovesti vrhunsku kulturu u četvrt izvan središta Splita.